La taxa de reproducció de la Covid-19 segueix baixant, dècima a dècima, a Catalunya, i ara se situa en 0,94, segons ha informat el Departament de Salut. És a dir, que cada malalt de coronavirus l’encomana a menys d’una persona de mitjana, un fet fonamental per aturar els contagis. Els contagis diaris segueixen superant el miler de positius i ja hi ha 140.560 des que es va iniciar la pandèmia, 1.193 les darreres 24 hores. 

Quant a la mortalitat, en les darreres hores s'han registrat vuit morts més i les víctimes de la Covid-19 ja són 13.103.

Rebrots

Dia rere dia el risc de rebrot es manté a la baixa i ara està de mitjana a Catalunya a 170, molt lluny del 215 que es va registrar el 26 d'agost. També baixa la taxa de reproducció (contagi), que ara està en 0,94, després que fa tres dies baixés de l'1. Es mantenen, però, diferències importants entre territoris. Hi ha dues comarques, la Conca de Baberà i el Priorat, que tenen una taxa de reproducció superior al 2. Per contra, el Baix Llobregat i el Vallès Oriental, que a l'agost presentaven alts nivells de reproducció, ara estan a prop de baixar de l'1. El Barcelonès ja està per sota. En el cas del Segrià, es troba al 0,72.

 

La situació als hospitals es manté estable, i segons informa Salut, les darreres 24 hores s'ha donat l'alta a 6 persones i són 725 les que continuen ingressades. A les unitats de cures intensives hi ha 132 ingressats, una menys que el dia anterior.

Vacuna al desembre

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha anunciat que Espanya podria rebre el desembre tres milions de dosis de la vacuna de la Covid-19, en la qual està treballant la Universitat d’Oxford. Aquestes dosis es destinaran principalment als col·lectius més vulnerables, seguint les recomanacions de les autoritats sanitàries europees.

Argimon Salut coronavirusJosep Josep Maria Argimon, secretari de Salut Pública. ACN

Catalunya rebrà d’aquest lot de vacunes unes 100.000, segons ha avançat aquest matí el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, que ha confirmat que es destinaran, majoritàriament, a residents de geriàtrics.

Recomanacions de Brussel·les

Brussel·les ha recomanat als estats membres de la Unió Europea que vacunin primer els sanitaris i els més grans de 65 anys. La subdirectora general de la Direcció General de Salut de la CE, Sandra Gallina, ha confirmat que no esperen tenir les primeres dosis de la vacuna fins a finals d'any. Segons Gallina, AstraZeneca (Oxford), Moderna i Biotech són les farmacèutiques més ben posicionades per aconseguir la primera vacuna efectiva.

Foto principal: Aquest dilluns ha començat el cribratge massiu a Sant Joan de les Abadesses per detectar casos asimptomàtics de la Covid-19. Efe