El ministre de sanitat, Salvador Illa, ha avançat aquest dilluns que Espanya podria rebre el mes de desembre 3 milions de dosi de la vacuna de la Covid-19 en la qual treballa la Universitat d'Oxford, si aquesta va superant els assajos clínics.

Ho ha anunciat durant la seva participació en el Simposi "Les fronteres de la lluita contra el coronavirus" organitzat per 'L'Espanyol', en el que ha explicat que Europa compararà entre 7 i 9 vacunes davant la Covid-19 en una estratègia conjunta dels països de la UE i aquestes seran lliurades als diferents països alhora i de forma proporcional a la població.

D'aquesta manera, i si la vacuna d'Oxford va superant els assajos clínics, Europa rebrà el desembre 30 milions de dosi d'aquesta vacuna, dels que 3 milions aniran a parar a Espanya i, posteriorment, hi hauria un subministrament regular de la vacuna.

Compra conjunta de vacunes i distribució equitativa

Illa ha recordat que tots els països d'Europa han firmat un memoràndum de compra conjunta de vacunes i distribució equitativa de les mateixes, a fi que les dosis arribin alhora i de forma "proporcional" a la població de què cada regió.

"Si les anàlisis clíniques superen les degudes garanties, a partir de desembre estarien en condicions de subministrar dosi. Europa rebrà uns 30 milions de dosi i a Espanya arribarien uns tres milions", ha dit el ministre, per informar que és una vacuna que necessitaria previsiblement dues dosis i que, si tot va bé, al gener hi podria haver un subministrament regular.

Quant als criteris que s'utilitzaran per administrar les vacunes, el ministre ha assegurat que aniran en línia amb el marcat a Europa, si bé ha comentat que el "sentit comú" assenyala que les primeres persones en rebre-la seran les que tenen un risc més gran de patir la Covid-19 de forma greu o aquells que treballen en contacte amb els grups més vulnerables.

"Prudència" en la comparació d'Espanya i Europa

D'altra banda, Illa ha assegurat que els casos importats de Covid-19 a Espanya són "baixos" i ha demanat "prudència" a l'hora de comparar la situació de la transmissió del virus a Espanya amb la de la resta de països europeus.

"A tots els països d'Europa hi ha un creixement de casos, per la qual cosa cal anar amb molta prudència a l'hora de comparar, ja que cada país dona la seva informació amb alguns paràmetres que fan que no pugui ser immediata la comparació. Al nostre país hi ha una detecció de casos molt millor que la teníem al març i abril i la letalitat des de l'inici de la pandèmia està per sota de la d'altres països", ha postil·lat el ministre.