Des de fa més de dos anys, el tabac sense combustió s'està estenent entre els fumadors sota la idea que no és tan perjudicial per a la salut com el tradicional. A Espanya, el més conegut és l'IQOS, de la marca Philip Morris. Encara que de moment el nombre d'investigacions científiques específicament destinades al seu estudi no és massa extens, un nou estudi publicat conclou que no són millors que els tradicionals o els electrònics.

L'informe ha estat publicat a la revista ERJ Open Research, i el seu objectiu ha estat comparar els efectes que produeix a les cèl·lules humanes dels pulmons i les vies respiratòries el vapor de les substàncies presents en l'IQOS, així com el del cigarret electrònic i el fum del tradicional cigarret. Doncs bé, conclou que els tres són tòxics i el vapor de l'IQOS va presentar una toxicitat semblant a la del tabac tradicional.

En definitiva, aquestes tres maneres de fumar poden provocar inflamació, estrès oxidatiu i altres efectes perjudicials per als pulmons i les vies respiratòries. Les conseqüències d'aquests efectes? Doncs a llarg termini, la malaltia pulmonar obstructiva crònica (EPOC) i el càncer de pulmó. La novetat dels dispositius sense combustió davant els electrònics o els clàssics de vapor és que no utilitzen líquids de nicotina, sinó tabac real que experimenta un escalfament a 299° C produint un aerosol inhalable amb aspecte de vapor que es desprèn una olor menys perceptible i que desapareix de l'ambient abans que el fum del tradicional cigarret.

Als Estats Units no estan disponibles encara, a causa que estan pendents de l'aprovació de la FDA (l'Administració de Medicaments i Aliments, per les seves sigles en anglès), però a Europa i Àsia sí, i el seu consum s'està estenent amb rapidesa entre la població.

La FDA nord-americana estudia si els acaba per qualificar de "productes de tabac de risc modificat" (MRTP), que es venen o distribueixen per ser utilitzats a fi de reduir el dany o el risc de malalties relacionades amb el tabac associades amb productes de tabac distribuïts comercialment. Per aconseguir aquesta qualificació, el producte ha de tenir la capacitat de "reduir significativament el dany" i les malalties relacionades amb el tabac, però estudis com el que s'ha presentat aquesta setmana posen aquesta qüestió en dubte.