Des de fa anys els suplements multivitamínics han comptat amb èpoques d'apogeu i altres en les quals han estat injuriats, perquè es deia que no servien per a res. Ara, un equip de científics de la Universitat Estatal d'Oregon ha dut a terme un estudi, els resultats del qual s'han publicat a la revista Nutrients, i del que s'extreu la conclusió del qual les persones que van prendre un suplement multivitamínic i mineral diari amb zinc i altes quantitats de vitamina C van experimentar malaltia per períodes més curts i amb símptomes menys severs que les seves contraparts en un grup de control que va rebre un placebo.

La investigació va comptar amb 42 voluntàries persones sanes de 55 a 75 anys i va ser dissenyada per mesurar els efectes del suplement a certs indicadors del sistema immunològic. També va analitzar els nivells sanguinis de zinc i vitamines C i D mentre prenien el suplement, ja que aquests micronutrients són importants per a una funció immunològica adequada.

Dona multivitamines

Els multivitamínics són suplements que contenen una combinació de vitamines i minerals i, de vegades, altres ingredients

Les primeres dades van mostrar que indicadors immunològics, inclosa la capacitat dels glòbuls blancs per acabar amb els patògens externs, no s'havien alterat en el grup que va prendre el suplement multivitamínic.

En aquest mateix grup es va mostrar un millor estat de vitamina C i zinc a la sang. El més sorprenent per als autors de l'estudi va ser que els símptomes de les malalties que van anar contraient els que van prendre el suplement van ser menys greus i van desaparèixer amb més rapidesa que els experimentats pels del grup placebo.

Però és més, mentre que entre els membres de cada grup es van reportar malalties en cada un d'ells en el mateix percentatge, en el dels suplements aquestes van durar una mitjana de tres dies pels sis dies que van confessar haver estat malalts els del grup de placebo.

En paraules dels científics de la investigació, "les diferències observades entre les malalties van ser sorprenents. Si bé l'estudi es va limitar a dades de malalties autoinformades i no dissenyem l'estudi per respondre a aquesta pregunta, les diferències observades suggereixen que es justifiquen estudis addicionals majors dirigits cap aquests resultats i, francament, estan endarrerits".

Suplement multivitamínico

Aquests suplements venen en forma de pastilles, comprimits masticables, en pols i líquids

Segons anem envellint, s'incrementa el risc de patir deficiències de vitamines i minerals que contribueixen a l'aparició de problemes del sistema immunològic relacionats amb l'edat. De fet, alguna cosa més d'un terç dels adults grans tenen deficiència d'almenys un micronutrient i molt sovint, de més d'un.

El bo és que ja que molts nutrients donen suport a la funció immunològica, els adults grans es poden beneficiar dels suplements multivitamínics i minerals. Sobretot tenint en compte que aquests són fàcils d'adquirir, són econòmics i en la majoria dels casos es consideren segurs.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat