L'estudi més extens sobre resistència als antibiòtics fets fins al moment s'ha publicat aquest dijous a la revista mèdica The Lancet. La recerca exhaustiva d'aquest grup d'investigadors ha calculat que només l'any 2019 van morir més d'1,2 milions de persones per infeccions bacterianes resistents als antibiòtics. Es tracta d'una xifra total major que les morts causades per altres malalties com la sida o la malària, les quals en el mateix període van causar 860.000 i 640.000 morts, respectivament. Tot plegat situa a les morts per infeccions resistents als antibiòtics com la tercera causa de mort al món, per davant de les malalties coronàries i ictus. 

És a dir, els bacteris s'han acostumat als medicaments amb els quals els combatem, tant que fan que els mateixos siguin menys eficaços. Aquesta resistència seguirà en augment, segons els investigadors. Tant és així, que l'estudi considera que per l'any 2050 el nombre de morts registrades en 2019 es multiplicarà per 10.  

Que es pot fer davant d'aquestes xifres? Per desgràcia poca cosa. No hi ha gairebé tractaments per curar aquesta mena d'infeccions. Això els converteix en "una gran amenaça per la salut global", segons els autors de l'estudi. El motiu darrere d'aquesta a amenaça és l'ús indiscriminat d'antibiòtics des de la segona meitat del segle XX, no només en persones sinó també a la ramaderia. 

Àfrica i Àsia, en pitjor situació 

L'estudi abasta casos de 204 països de tots els continents, però els investigadors s'han trobat que la situació és més greu a uns que altres. L'amenaça de les infeccions de bacteris resistents als antibiòtics és més forta a l'Àfrica i l'Àsia. Les zones on s'han detectat un major nombre de morts per aquesta mena de malalties són la zona subsahariana i el sud-asiàtic amb 24 morts per cada 100.000 habitants i 22 morts per cada 100.000 habitants per aquestes infeccions, respectivament.

La diferent afecció d'aquestes malalties no només té un biaix geogràfic, sinó també de classe. Els països més rics estan més protegits de les morts per aquests bacteris que no pas els països més pobres. En els Estats amb rendes més altres aquestes infeccions van provocar l'any 2019 13 morts per cada 100.000 habitants, una xifra menor que en estats o regions empobrides. 

Els bacteris resistents als antibiòtics poden atacar tota mena de coses independentment de la seva edat, però l'estudi confirma que els nens són més vulnerables. "Una de cada cinc morts atribuïbles als bacteris resistents als antibiòtics es produeix en nens menors de cinc anys", recull l'estudi.