El rei del Regne Unit, Carles III, ha compartit un emotiu missatge en què reflexiona sobre la seva experiència “aclaparadora i de vegades aterridora” amb el càncer, una malaltia que li va ser diagnosticada fa un any. Tot i que manté la discreció sobre la naturalesa exacta del càncer i l’estat actual de la seva salut, el monarca ha volgut adreçar unes paraules d’esperança i reconeixement a totes les persones que, com ell, s’enfronten a aquesta malaltia i al conjunt de professionals i voluntaris que els donen suport.
“Cada diagnòstic, cada nou cas, seran una experiència aclaparadora i de vegades aterridora per a aquests individus i els seus éssers estimats. Però com algú que forma part d’aquestes estadístiques, puc donar fe que també pot ser una experiència que posa clarament de manifest el millor de la humanitat”, ha afirmat el rei en una carta llegida durant una recepció dedicada a organitzacions que donen suport a malalts de càncer. L’esdeveniment ha estat una ocasió per fer valdre la tasca de les entitats comunitàries que ofereixen suport emocional i pràctic a pacients i famílies.
Carles III, de 76 anys, va reprendre fa pocs mesos la seva activitat pública després d’una etapa de baixa a causa del tractament oncològic. La seva malaltia es va detectar després d’una intervenció quirúrgica per un engrandiment de pròstata, i des d’aleshores ha rebut atenció mèdica especialitzada. Tot i que el palau de Buckingham ha mantingut un alt nivell de reserva sobre el diagnòstic concret, ha informat de les complicacions derivades del tractament, com els efectes secundaris que, fa tot just un mes, van obligar el monarca a suspendre les activitats oficials durant dues jornades. Segons el comunicat, aquests efectes van requerir “un període d’observació breu a l’hospital”.
En el missatge als assistents de la recepció, Carles III ha volgut destacar el valor del suport humà en els moments difícils: “Tant a mi com a la reina Camil·la ens ha commogut el profund impacte de la connexió humana, ja sigui en l’explicació d’una infermera especialista, la mà estesa per un voluntari o l’experiència compartida en un grup de suport”. El rei també ha volgut deixar constància de la seva admiració pel personal sanitari i pel voluntariat, que considera un exemple de la compassió i la solidaritat que la societat pot oferir.
“Els moments més foscos de la malaltia poden ser il·luminats per la compassió més gran”, ha subratllat. I ha conclòs amb un missatge de col·lectivitat i esperança: “Junts ens assegurem que un diagnòstic de càncer no hagi de significar afrontar el futur sense esperança ni suport”. Amb aquest missatge, el monarca britànic no només ha volgut trencar el silenci sobre una experiència tan íntima com la lluita contra el càncer, sinó que també ha volgut oferir consol i visibilitat a milions de persones que travessen situacions similars.