En una societat que es troba en ple procés de fer caure els seus mites, a poc a poc van apareixent més informacions sobre un tema que fins i tot fa bé poc era tabú: la salut mental.

Precisament avui dijous 10 d'octubre, se celebra el Dia Internacional de la Salut Mental, i l'Organització Mundial de la Salut ha volgut centrar els seus esforços en la prevenció dels suïcidis.

Es calcula que unes 800.000 persones moren per suïcidi cada any (40 en cada segon), una xifra considerable que ha posat el focus en la importància de parlar amb els joves i els adults sobre aquest assumpte amb l'objecte prevenir aquesta acció tan destructiva que acaba afectant també a familiars i amics.

Trist

De fet la ministra de sanitat, Consum i Benestar Social en funcions, María Luisa Carcedo, ha revindicat la creació d'un grup de treball que elabori una sèrie de recomanacions sobre com tractar el suïcidi i les conductes suïcides en els mitjans de comunicació. L'objectiu és que les esmentades recomanacions estiguin llestes en el primer trimestre de 2020, segons explica l'OMS.

Els experts creuen que amb una bona prevenció es poden reduir les xifres de suïcidis en la nostra societat. Existeixen pautes i recomanacions que ens poden guiar en aquest sentit. Per exemple, estar atents a la possible aparició de símptomes depressius o d'ansietat severa, tenir en compte els efectes derivats pel consum d'alcohol i la droga i buscar el contacte de seguiment entre els qui han provat de suïcidar-se.

Segons l'OMS, a nivell mundial, la prevenció del suïcidi és una necessitat que no s'ha abordat de forma adequada degut bàsicament a la falta de sensibilització sobre la importància d'aquest problema i al tabú que l'envolta i impedeix que se'n parli obertament.

De fet són molt pocs els països que han inclòs la prevenció del suïcidi entre les seves prioritats per al sistema públic de salut. Les causes? Doncs, perquè requereix la intervenció de sectors diferents del de la salut i exigeix un enfocament innovador, integral i multisectorial.

Bosc

Preocupa molt el creixement de la taxa de suïcidis en adolescents. De fet, els programes de prevenció volen posar el focus en temes com l'abús de les noves tecnologies, violència i abusos sexuals, discriminació, addiccions i assetjament escolar. Qüestions que afecten en la societat d'avui dia, i que tenen un alt impacte en els més joves.

Cuidar la salut mental és bàsic. Però per a això és important subratllar que la relació i l'equilibri entre la salut física i la salut mental és essencial per garantir persones sanes, famílies que funcionen i comunitats puixants segons l'OMS.