Mentre l'obesitat s'ha convertit en un problema de salut a escala mundial, la comunitat científica prova de trobar fórmules que ajudin les persones que pateixen aquesta patologia a recuperar el seu pes ideal. Encara que els metges i nutricionistes recomanen una dieta saludable i equilibrada com a estratègia de prevenció, moltes persones no obtenen bons resultats a llarg termini seguint una dieta.

La FDA, l'agència del govern dels Estats Units responsable de la regulació d'aliments i medicaments, entre altres productes, ha aprovat en les últimes dècades diferents fàrmacs destinats a combatre l'obesitat i ajudar a disminuir de pes, amb un èxit de reducció de, aproximadament, un 10% de la massa corporal d'una persona.

Báscula

Un nou estudi dut a terme per l'Institut Wyss d'Enginyeria Biològica d'Harvard i l'Escola John A. Paulson d'Enginyeria i Ciències Aplicades ha descobert com l'ús d'una sal líquida administrada per via oral anomenada colina i geranato (CAGE, per les seves sigles en anglès) pot reduir físicament l'absorció de greixos del menjar sense efectes secundaris perceptibles en ratolins, i redueix el pes corporal total en aproximadament un 12%. La investigació ha estat publicada en PNAS i l'objectiu després del descobriment és desenvolupar un nou fàrmac que pugui ajudar les persones a mantenir un pes més saludable.

Colina i geranato és una sal en estat líquid, que va ser creada fa uns anys per millorar l'absorció de medicaments per part del cos. Però en els estudis també es va descobrir que, a més, té capacitat per millorar l'absorció d'insulina quan s'administra per via oral.

L'estudi

Els investigadors van començar a analitzar la relació de la sal líquida CAGE amb els greixos barrejant-la amb omega 3 DHA i també sola i amb aigua. L'àcid gras va formar partícules grans d'aproximadament 3-4 micres de longitud, però quan van ser barrejades només amb aigua es van formar partícules molt més petites en el rang de 50-400 nanòmetres, el que suggereix que existeix certa interacció entre les molècules CAGE i DHA que fa que s'uneixin en partícules més grans.

Per avaluar el rendiment de la sal CAGE en organismes vius, els investigadors van preparar càpsules amb una barreja de DHA i aquesta sal i els les van donar per via oral als ratolins. Després de sis hores, la quantitat de DHA absorbida a la sang de la barreja va ser aproximadament la meitat de la quantitat que es va absorbir quan se'ls va donar DHA sol.

Forquilles|Tenidors

És a dir, que la CAGE impedeix que l'àcid gras DHA surti del tracte gastrointestinal. També es va comprovar que una dosi diària de CAGE de 10 microlitres va provocar que els ratolins guanyessin un 12% menys de pes que els ratolins que van rebre una dosi de 5 microlitres. Els ratolins no tractats generalment menjaven al voltant de 10 grams de menjar tots els dies, mentre que els que sí que estaven tractats, menjaven uns 8 grams. Un fet que suggereix que la sal líquida també podria tenir un efecte sobre els enzims que regulen la digestió i augmentar la sensació de sacietat després d'un àpat.