Sopar d'hora o deixar passar almenys dues hores abans d'anar a dormir s'associa amb un menor risc de patir càncer de mama i de pròstata, segons un estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal). El treball, publicat avui a la revista International Journal of Cancer, les persones que sopen abans de les nou de la nit o deixen passar almenys dues hores abans d'anar a dormir presenten un 20% menys de risc d'aquest tipus de càncer que les persones que sopen després de les deu de la nit o van a dormir immediatament després de sopar.

L'investigador  de l'ISGlobal, Manolis Kogevinas, ha destacat que fins ara els estudis sobre alimentació i càncer s'havien concentrat en els patrons de la dieta, analitzant si les persones mengen carn vermella, fruites o verdures, o bé establint relacions amb la quantitat d'aliments i l'obesitat. Mai però s'havia estudiat les hores d'ingesta y les activitats que es duen a terme abans o després de la ingesta.

Horaris àpats

L'objectiu de l'estudi va ser avaluar si els horaris dels àpats i de la son poden estar relacionats amb el risc de patir càncer de mama i de pròstata, els càncers més comuns als món i els que més es relacionen amb el treball nocturn i l'alteració del rellotge biològic. Els investigadors van avaluar les dades de 621 casos de càncer de pròstata i 1.205 de mama i de 872 homes i 1.321 dones seleccionats a l'atzar a centres d'atenció primària de diferents punts de l'Estat espanyol.

Els resultats de l'estudi, segons Manolis Kogevinas, conclouen que "seguir patrons diurns d'alimentació s'associa amb menys risc de patir càncer". També tindrà implicacions en les recomanacions sobre la prevenció del càncer, que actualment o tenen en compte els horaris dels àpats.