Es tracta d'un dels problemes de la societat occidental a què menys atenció se sol prestar en el dia a dia. El sentiment de solitud que pateix una part important dels grans sí és, en canvi, al radar d'alguns grups d'investigadors. A l'altre costat del bassal, els nord-americans estan reportant cada vegada més sentiments de solitud.

Tanmateix, en un estudi dut a terme pels investigadors de la Universitat de Chicago no van trobar evidència que els adults grans estiguin més sols que els seus iguals d'una dècada abans. El que sí que és cert és que cada vegada més augmenta el nombre de persones que entren en la tercera edat, amb membres de la generació de l'anomenat baby boom assolint els 65 anys. De fet, segons el cens nord-americà, unes 10.000 persones d'aquesta generació arriben a aquesta edat cada dia als Estats Units. Unes xifres que s'estima que continuïn en aquesta línia durant tota la pròxima dècada.

En un altre estudi, un equip d'investigadors holandesos van descobrir que les persones més grans dels Països Baixos que sentien que tenien més control i podien controlar millor les seves vides tenien menys probabilitats de sentir-se caure en un sentiment de solitud. Tant l'estudi nord-americà com l'holandès han estat publicats a la revista especialitzada Psychology and Aging.

Señor major

La investigació nord-americana

 

Per a l'estudi de la Universitat de Chicago es van utilitzar dades del Projecte Nacional de Vida Social, Salut i Envelliment i l'Estudi de Salut i Jubilació. Ambdues són enquestes nacionals realitzades a majors i amb què es van comparar tres grups d'adults nord-americans nascuts en diferents períodes del segle XX.

Van analitzar dades de milers de persones nascudes entre 1920 i 1947 i entre 1948 i 1965. Es van examinar els nivells de solitud, el nivell educatiu, la salut general, l'estat civil i el nombre de familiars, parents i amics dels participants amb qui se sentien propers.

Els investigadors van trobar que la solitud va disminuir entre les edats de 50 i 74 anys, però va augmentar després dels 75 anys. També van trobar que no hi havia diferència en la solitud entre els baby boomers i els adults d'edats similars de generacions anteriors.

L'estudi holandès

 

En l'estudi dels Països Baixos van utilitzar dades de l'Estudi d'Envelliment Longitudinal d'Amsterdam, que és un estudi a llarg termini que posa l'accent en el social, el físic, el cognitiu i el funcionament emocional de 4.880 adults grans nascuts entre 1908 i 1957.

L'estudi va mesurar la solitud de les persones, el control sobre les situacions i la vida en general, i l'assoliment d'objectius. Els investigadors van descobrir que les persones més grans que sentin més en control i, per tant, amb un major control de certs aspectes de les seves vides, com mantenir una actitud positiva i establir objectius, com anar al gimnàs, sentien menys la solitud.

Respecte a si existeixen més grans que pateixen la solitud avui dia respecte a temps passats però recents, diferents experts coincideixen que probablement no sigui així tret de perquè el nombre de persones de la tercera edat creix cada dia.

Però en tot cas, no deixa de ser preocupant que un 30 per cent dels grans sentin aquesta solitud com una llosa en el seu dia a dia. Amb l'agreujant que els qui s'asseguin sols tenen una esperança de vida menor i és més fàcil que caiguin en el consum de substàncies com l'alcohol o les drogues i que siguin preses d'un demència en gran manera.

Señora major

Possibles solucions

 

No resulta cap idea nova afirmar que la solitud en la tercera edat es veu incrementada per diversos factors i les tendències socials canviants, com un augment en la taxa de divorcis en la mitjana edat, la pèrdua d'un cònjuge o un amic proper i l'augment de les malalties cròniques amb l'edat. Com tampoc no es descobreix res quan es diu que els més grans amb millor salut tenen més probabilitats de mantenir relacions socials. Però en el que sí que coincideixen cada vegada més especialistes és en els clars beneficis per combatre la solitud que reporta el voluntariat i relacionar-se altres persones grans a través d'organitzacions socials, polítiques o religioses.

Les investigacions dels experts porten a afirmar que el voluntariat millora el suport social, l'autoestima, la satisfacció respecte a la vida i aconsegueix assolir taxes de mortalitat més baixes.

Així mateix, es recomana als més grans que provin d'introduir-se al món de la tecnologia, a través dels mòbils, les tauletesi els ordinadors. L'ús dels xats de vídeo amb altres persones, les xarxes socials i el correu electrònic s'han destapat com a vies per disminuir la sensació de solitud.