La tos serveix per eliminar del cos substàncies irritants i infeccions, però, si és persistent acaba resultant molesta. No totes les tos demanen el mateix tractament: per trobar el millor remei cal saber què la provoca. Sovint la tos és provocada per una al·lèrgia, una infecció o el reflux àcid. La bona notícia és que alguns remeis naturals poden ajudar a alleujar la tos, t'expliquem quins són els més populars.

El gingebre

Està recomanat per alleujar la tos seca o asmàtica, ja que té propietats antiinflamatòries. També pot alleujar les nàusees i el dolor. Relaxa les membranes de les vies respiratòries, la qual cosa provoca que es redueixi la tos.

Prepara un te de gingebre relaxant agregant 30 grams de rodanxes de gingebre fresc a una tassa d'aigua calenta. Deixa-ho reposar uns minuts abans de beure-t'ho. Afegeix mel o suc de llimona per millorar el sabor i calmar encara més la tos.

Gingebre

Gàrgares d'aigua salada

És un dels remeis més efectius per tractar el mal de coll i la tos productiva. L'aigua salada redueix la flegma i el moc a la part posterior del coll, la qual cosa pot disminuir la necessitat de tossir.

Barreja mitja culleradeta de sal en una tassa d'aigua tèbia fins que es dissolgui. Deixa que la solució es refredi una mica abans d'utilitzar-la. Després, pren la mescla i deixa que reposi a la part posterior del coll per uns moments abans d'escopir-la. Fes gàrgares diverses vegades al dia fins que millori la tos.

El te de mel

Segons algunes investigacions, la mel pot alleujar la tos. Un estudi sobre tractaments per a la tos nocturna en els nens va revelar que la mel és el remei que proporciona un alleujament més significatiu, per davant d'un medicament com el dextrometorfan.

La millor solució amb base de mel per tractar la tos s'aconsegueix barrejant 2 culleradetes amb aigua tèbia o un te d'herbes. Es recomana prendre aquesta barreja una o dues vegades al dia.

L'arrel de malví

És una herba que té una llarga tradició com a tractament per a la tos i el mal de coll. L'herba pot alleujar la irritació resultant de la tos a causa del seu alt contingut de mucílag. El mucílag és una substància espessa i enganxosa que recobreix el coll.

L'arrel de malví també està disponible com a herba seca o com a te en bosses. Afegeix aigua calenta a qualsevol d'ells i després beu-te'l o deixa que es refredi primer. Com més se submergeixi l'arrel de malví a l'aigua, més mucílag hi haurà a la beguda.

La farigola

Conegut pels seus usos tant culinaris com medicinals, és un remei comú per a la tos, el mal de coll, la bronquitis i els problemes digestius.

El més senzill és buscar un xarop per a la tos que contingui aquesta herba. Sinó, pots preparar te de farigola agregant 2 culleradetes de farigola seca a una tassa d'aigua calenta. Espera durant 10 minuts abans de colar la infusió i beure-la.

Farigola

Els probiòtics

No alleugen directament la tos, però poden estimular el sistema immunològic en equilibrar els bacteris a l'intestí. Un sistema immunitari sa pot ajudar a combatre infeccions o al·lergògens que poden estar causant la tos.

Alguns aliments rics en probiòtics són la sopa de miso, el iogurt natural o la xucrut. Tanmateix, la quantitat i diversitat d'unitats probiòtiques als aliments pot variar molt. Per això pot ser bo combinar la presa de suplements probiòtics amb aliments rics en aquests.

 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat