Les llistes d'espera per sotmetre's a una operació a la sanitat pública espanyola han augmentat un 2,1% -amb dades del desembre del 2017- i ja són 616.000 persones les que estan pendents d'una operació. La Fundació IDIS, enitat sense ànim de lucre que treballa per impulsar la integració sanitària público-privada, proposa un pla de xoc per acabar amb les llistes d'espera. Posa a disposició de la sanitat pública tota la xarxa assistencial, formada per més de 2.000 quiròfans i 100.000 professionals, a canvi d'una inversió de 1.500 milions d'euros, d'aquests, un terç (450 milions d'euros) retornarien a les administracions via impostos. Un esforç pressupostari que segons la Fundació no és excessiu, si es tenen en compte altres despeses del sistema sanitari. La implantació d'aquest pla es realitzaria augmentant una mitjana de 3 a 4 operacions/dia a la xarxa d'hospitals de la sanitat privada, una xifra que IDIS veu totalment assumible

La sanitat privada, que realitza tres de cada deu operacions quirúrgiques que es fan a tota Espanya, amb independència de la seva complexitat, té una temps d'espera de 28 dies, en front dels 104 dies de demora que hi ha a la sanitat pública. Per la Fundació IDIS cal resoldre aquesta situació urgentment perquè segons el director general de l'entitat Manuel Vilches es tracta "d'un problema que lluny de resoldre's s'anirà intensificant per la creixent demanada assistencial vinculada a l'envelliment i la cronificació". 

La Fundació IDIS proposa també, crear un model integral d'informació de les llistes d'espera, basat en la transparència i en la unificació de criteris entre comunitats autònomes, amb l'objectiu de vetllar pels interessos dels ciutadans. 

 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat