L'increment de la prevalença de la síndrome metabòlica a nivell mundial és alarmant. Tenint en compte que és un factor de risc per al desenvolupament de diabetis i altres malalties cardiovasculars, la situació és molt preocupant. Als Estats Units i en altres països de la Unió Europea, la prevalença arriba fins al 37 per cent de la població.

Un nou estudi, publicat aquesta setmana a la revista JAMA mostra que el nombre de persones amb síndrome metabòlica continua augmentant poc a poc. Un dels autors principals de l'estudi assegura que aquest creixement s'està produint perquè que totes les campanyes per menjar sa i fer exercici no són suficients.

Home obès

L'estudi s'ha dut a terme als Estats Units, però pot servir per a molts dels països occidentals d'Europa, que es troben en una situació similar. Segons conclou, el percentatge general de persones als Estats Units amb síndrome metabòlica ha augmentat fins al 37% de la població. Tanmateix, una immersió profunda en les dades mostra que en les persones grans i en altres subgrups poblacionals, aquesta xifra pot augmentar fins i tot més del 50 per cent.

Es considera síndrome metabòlica la presència de tres o més d'aquestes cinc condicions: hipertensió, sucre elevat en sang, sobrepès o obesitat, nivells alts de triglicèrids i nivells baixos de colesterol HDL o bo. El problema és que en moltes ocasions, els començaments d'aquesta síndrome són l'avantsala de malalties molt més perilloses, d'aquí prové la preocupació dels metges.

La major part dels trastorns coronaris relacionats amb la síndrome metabòlica es produeixen entre els 65 i 75 anys. Són, principalment, la diabetis, la malaltia cardiovascular i les malalties coronàries. L'estrès, l'aïllament, la facilitat d'accés a aliments de pitjor qualitat i el poc temps per poder realitzar exercici físic són algunes de les raons que estan fent augmentar aquestes xifres de malalts de forma considerable. A això se suma el creixement en el consum d'alcohol, que ha estat cridaner durant aquest període de confinament.

Els experts demanen que es realitzin campanyes dirigides cap al públic que cuidin molt el llenguatge, per exemple, substituint la paraula exercici per moviment. El moviment fa referència a altres activitats que poden resultar agradables, i no tant a posar-se a fer exercici en un gimnàs, un concepte que a molts els resulta aclaparador. Pot referir-se a sortir a caminar, a tenir sexe o fins i tot a fer jardineria: qualsevol cosa que impliqui moure's i augmentar el ritme cardíac.

Quant a l'alimentació, el millor consell és no vendre'l com una dieta restrictiva que pot acompanyar a la persona un temps, sinó com un canvi en l'alimentació que impliqui la inclusió de més aliments saludables, però que permeti en algunes ocasions prendre dolços o un altre tipus de productes la retirada dels quals pot causar molt estrès.

Entrepà

Finalment, és també important assenyalar que la falta de son afecta a com les hormones desencadenen la gana, per la qual cosa és important transmetre la necessitat de dormir de set a nou hores al dia i procurar compassar els cicles circadiaris, és a dir, anar-se a dormir i llevar-se aviat.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat