Va ser descrit per primera vegada al Japó l'any 1990 i en el dia d'avui s'han presentat diferents estudis que vénen a confirmar la prevalença d'aquesta patologia a què vulgarment se la coneix com a "síndrome del cor trencat".

Científicament és descrita com a síndrome de Takotsubo (a causa d'un vas japonès que té una característica forma bombada), miocardiopatia induïda per estrès o síndrome de bombament apical. Es produeix com a conseqüència d'una situació d'estrès important: rebre una mala notícia, patir un greu disgust com una mort propera o un accident, o fins i tot tenir una forta discussió.

Símptomes del síndrome del cor trencat

Els símptomes són similars als d'un atac al cor: dolor al pit i dificultat per respirar. En realitat, el que li passa al nostre cos és que, a causa d'una situació d'estrès important, es produeix un alliberament de catecolamines (hormones de l'estrès) que estimulen el sistema nerviós i provoquen un sobtat debilitament temporal i reversible del miocardi.

Generalment, la situació sol millorar a les 48 hores del seu diagnòstic, i els pacients acostumen a tenir un bon pronòstic, encara que en els últims anys s'ha posat de manifest que té un risc més important del qual es pensava. De fet, es poden produir complicacions com la insuficiència cardíaca aguda, l'obstrucció del tracte de sortida del ventricle esquerre i la insuficiència mitral.

Fins ara s'han realitzat tres estudis importants relacionats amb aquesta síndrome en què s'han vist involucrats un total de 2.416 pacients. D'ells, el 90% eren dones en edat postmenopàusica, la qual cosa sembla tenir relació amb una disfunció microvascular més important, amb l'augment dels marcadors d'estrès oxidatiu que apareixen a aquesta edat i amb la incidència d'una ansietat més important, depressió i trastorns del son. En el cas dels homes –sobretot joves– l'aparició d'aquesta síndrome està associat a l'abús de determinades substàncies com l'alcohol, la marihuana, la cocaïna, les metamfetamines o l'abstinència d'opioides.

Hi ha tractament per curar la malaltia del cor trencat?

La major part dels casos són reversibles, encara que existeix un percentatge que presenta recidives. Per això, alguns pacients reben medicació mitjançant betablocadors o blocadors dels canals del calci.

Els experts subratllen que encara queda molt per conèixer sobre els factors de risc i els mecanismes fisiològics que desencadenen aquesta síndrome. La publicació European Heart Journal va recollir a les seves pàgines una investigació duta a terme a l'Hospital Universitari de Zuric en la que van trobar en els pacients amb la síndrome de Takotsubo certs problemes de comunicació entre regions cerebrals, concretament en zones relacionades amb el control de les emocions i estructures cerebrals involucrades en el batec cardíac, la respiració i la digestió, que succeeixen alienes al nostre control conscient. Però tot i així, fan falta més investigacions per esbrinar per què afecta principalment a les dones.