Sense acord. Així va acabar la taula de negociació de la sanitat pública després que els sindicats rebutgessin l'última proposta de l'Institut Català de la Salut (ICS), la principal empresa pública sanitària adscrita al Departament de Salut. Els representants dels treballadors van considerar que les mesures plantejades són "insuficients" perquè no milloren les retribucions, ni solucionen les dificultats de la conciliació laboral i personal dels professionals de la salut. Aquesta trobada va tenir lloc el passat dilluns, en un context complicat amb la convocatòria d'una vaga de doctors pel 25 i 26 de gener. L'objectiu de la reunió era pactar un tercer acord laboral del personal estatutari de l'ICS, però, de moment, les negociacions continuen estancades. De fet, Metges de Catalunya (MC), el principal sindicat mèdic, ha assenyalat aquest dimecres que la proposta de l'ICS és "decebedora". 

Mesures "decebedores", segons els sindicats

Segons ha informat aquest dimecres el sindicat Metges de Catalunya, l'ICS va plantejar en la taula de negociació reduir el complement de desplaçament per a les atencions domiciliàries que fan els metges dels equips d'atenció primària i la congelació del preu de la guàrdia amb els imports i les condicions acordades l'any 2018. Així mateix, també va proposar crear equips específics per a visites a domicilis, una mesura que el sindicat rebutja perquè considera que trencaria amb l'atenció longitudinal, que significa que el mateix doctor del CAP que fa el seguiment d'un pacient és qui es desplaça al seu domicili, en cas de ser necessari. Aquestes propostes, segons el sindicat, són "decebedores" i no compten amb "cap avenç tangible en la millora de les condicions de treball". Per la seva part, CCOO també ha criticat el nou plantejament de l'ICS per "insuficient".

En la taula de negociació, l'ICS, segons MC, va proposar mantenir la jornada de matí i tarda mòbil, és a dir, amb possibilitat de mobilitat entre els torns, per al personal mèdic d'atenció especialitzada. Concretament, es farien quatre matins intensius de 8.00 a 15.30 hores i una jornada de tarda a la setmana per mantenir un 25 % d'activitat en aquesta franja durant la jornada ordinària. El sindicat ha apuntat que això implicaria haver de cobrir la resta de l'assistència de tarda amb hores extraordinàries, una mesura que "dificultarà la conciliació i incrementarà les sobrecàrregues de treball".

De fet, el principal sindicat mèdic ha destacat que volen recuperar la jornada laboral de 35 hores setmanals i regular els descansos mínims amb l'objectiu de reduir l'esgotament professional i afavorir la conciliació. Precisament, aquestes són dues de les premisses per les quals s'ha convocat la vaga del 25 i 26 de gener. En aquesta línia, CCOO ha criticat que, si bé en el marc estatal té en compte la jornada de 35 hores, la proposta d'acord que va posar sobre la taula l'ICS no rebaixa les hores anuals en comparació amb l'anterior pacte.