En una emotiva publicació d'Instagram, la coneguda periodista Sara Carbonero, dona de Iker Casillas, va anunciar ahir que pateix càncer d'ovari i que ha estat operada recentment d'aquesta malaltia. Una mala notícia que es produeix dies després de l'infart que va tenir el seu marit durant un entrenament de futbol, i de què sembla estar recuperant-se sense contratemps.

Casuística

El càncer d'ovari representa entre el 4 i el 5% dels tumors femenins. És el sisè més freqüent entre les dones i cada any es produeixen uns 205.000 casos a tot el món. En la major part dels mateixos, es diagnostica entre els 45 i els 75 anys, encara que la incidència entre les dones més joves està augmentat en els últims temps.

En un 75% de les ocasions es detecta en estat avançat, principalment perquè no existeixen proves fiables per realitzar un garbellament en dones sanes i perquè els símptomes inicials són similars als d'altres malalties més comunes i tendeixen a aparèixer i desaparèixer. Aquests primers símptomes solen consistir en distensió abdominal, molèsties després de menjar, sensació de sacietat constant, acidesa, restrenyiment, indigestió, més necessitat d'orinar, mal d'esquena i irregularitats menstruals.

Factors de risc i tipus

Existeixen diferents factors de risc de patir aquesta malaltia: l'herència genètica deguda a la mutació de gens com el BCRA1 i 2, la presència en altres membres de la família, l'edat (principalment apareix en la postmenopausa), el fet de no haver tingut fills, haver dut a terme una teràpia hormonal substitutiva a base d'estrògens i l'obesitat o una mala alimentació rica en greixos saturats.

Hi ha més de 30 tipus de càncer d'ovari, en virtut de les cèl·lules que els originen. Els tres més freqüents són el carcinoma epitelial, el de més incidència, que afecta les cèl·lules que recobreixen l'ovari. El segon en incidència és el de les cèl·lules germinals, que es troben a l'interior i formen els òvuls. I el tercer és el que es produeix a les cèl·lules estromals, que produeixen les hormones femenines.

Tractament

El tractament de la malaltia depèn de diferents factors. El principal, l'etapa en la qual es trobi: si es limita als ovaris, s'ha estès a l'abdomen o s'ha disseminat i ha assolit altres zones del cos. També depèn de l'edat del pacient o l'existència d'un altre tipus de patologies. En qualsevol cas, una vegada es detecta el càncer, se sol procedir a l'extirpació del mateix mitjançant cirurgia. Una vegada analitzat i determinada l'etapa en què es troba, s'inicia el tractament posterior, que pot incloure diversos cicles de quimioteràpia.

En el cas de Sara Carbonero, segons ha anunciat la periodista, ha estat detectat molt a temps, la qual cosa pot traduir-se que les seves possibilitats de curació siguin molt altes.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat