A l'hora de perdre pes, existeixen diferents factors determinants: què es menja, la quantitat, l'exercici, el metabolisme de cada persona... Però una qüestió important que de vegades passa desapercebuda és el moment en què es menja, és a dir, el quan.

En els últims mesos, s'ha parlat molt del dejuni intermitent i els seus beneficis. Consisteix a establir intervals de temps reduïts per als àpats i espais més amplis de dejuni cada dia. Existeixen de diversos tipus: l'anomenat 16:8, en el qual la persona que el segueix ha de mantenir-se 16 hores en dejú i menjar en les 8 restants; el de 24 hores, pel qual es realitza un sol àpat al dia, i el de dies alterns, en el qual es dejuna un dia i se'n menja un altre.

Esmorzar

Un nou estudi dut a terme a la Universitat de Vanderbilt, als Estats Units, ha donat més llum sobre aquesta qüestió.

El cicle circadiari de les persones regula com es metabolitza el menjar que s'ingereix, la qual cosa fa que el fet de cremar greixos o carbohidrats canviï segons l'hora del dia o de la nit. El rellotge biològic humà generalment està programat per cremar greix mentre s'adorm, per la qual cosa saltar-se l'esmorzar o el sopar a la nit té conseqüències diferents.

La investigació

Per dur a terme el seu estudi, els investigadors van registrar els canvis en el metabolisme d'un grup de persones de mitjana edat durant dues sessions separades de 56 hores.

En cada sessió, el dinar i el sopar es van realitzar a la mateixa hora (12:30 i 17:45, respectivament), però van variar l'horari d'un tercer àpat al dia. Durant la meitat de l'experiment, aquest àpat diari addicional se'ls va facilitar a l'hora de l'esmorzar (8:00), mentre que en l'altra sessió, se'ls va donar un àpat nutricionalment equivalent a la nit, cap a les deu. La durada del dejuni nocturn va ser la mateixa en ambdues opcions, però va variar l'hora en què s'administrava.

Què va passar amb el metabolisme de les persones que van participar en l'estudi? Ja que malgrat que els dos experiments no van diferir en la quantitat o tipus de menjar ingerit o en els nivells d'activitat dels subjectes i el temps diari de disponibilitat de nutrients, el cert és que quan l'àpat addicional es va facilitar a la nit, els participants van experimentar una menor pèrdua de greix en comparació amb l'assaig en el qual se'ls va facilitar l'àpat addicional al matí.

Sopar

La investigació demostra per tant que, per a aquells que vulguin seguir el dejuni intermitent amb l'objectiu de perdre greix, és millor que l'àpat que se saltin sigui el sopar en lloc de l'esmorzar.

Perquè el moment dels àpats en el cicle dia/nit és un factor més a tenir en compte i afecta en com el cos emmagatzema i crema el greix.

Els experts subratllen la importància d'aquest estudi per les seves implicacions en els hàbits alimentaris i per la gran quantitat de persones que s'han adherit en els últims mesos a aquest tipus de dieta que triomfa a tot el món.