L'aproximació a la menopausa és un període crucial en la vida d'una dona. És el que es coneix com a perimenopausia, i provoca una sèrie de canvis més o menys intensos, com pot ser la irregularitat dels cicles, canvis d'humor, acaloraments i disminució de la fecunditat. El cas és que tot això afecta molt la vida sexual. Es calcula que al voltant del 42% de les dones en la perimenopausia experimenten símptomes de disfunció sexual, entre ells, un menor desig.

Ara un nou estudi llança una conclusió curiosa: tenir relacions sexuals amb més freqüència en aquest període pot provocar un retard en l'arribada de la menopausa. El nou estudi, que va ser publicat a la revista Royal Society Open Science, va analitzar 2.936 dones dels Estats Units. Els investigadors van descobrir que les dones que tenien relacions sexuals setmanalment tenien un 28% menys de probabilitats d'arribar a la menopausa que les que mantenien menys d'una vegada al mes.

Mitjana edatAlgunes dones de les quals mantenen relacions sexuals setmanalment retarden la seva arribada a la menopausa

Els experts estan estudiant la causa. Una de les possibles causes és que si no es tenen relacions sexuals, no hi ha probabilitat de quedar-se embarassada i, per tant, per a l'organisme no té sentit mantenir la funció ovulatòria, que requereix molta energia del cos i pot disminuir la funció immunològica. Per tant, el mateix cos provoca que, en lloc d'ovular, és millor fer servir aquesta energia en una altra funció. L'organisme té comportaments d'aquest estil molt sovint. També pot ser que la mateixa relació sexual faci variar els nivells hormonals de l'organisme i com en el procés de l'arribada de la menopausa les hormones tenen un paper fonamental.

Els autors han assegurat que, de moment, han trobat aquest vincle i sembla que les dades li donen suport, però queda molt per saber sobre això. El cert és que van tenir en compte una àmplia gamma de variables, inclosos els nivells d'hormones estrogèniques, el tabaquisme i l'Índex de Massa Corporal, i l'associació roman, la qual cosa els ha cridat l'atenció.

La determinació de l'arribada de la menopausa per a bona part dels experts està establerta per qüestions com l'herència familiar. Existeix una correlació entre l'edat a la qual arriba aquest període entre mares i filles, però també hi pot haver altres factors. Però a més de la genètica, els hàbits de vida o determinades patologies també poden influir.

Gran cervesaEls hàbits de vida influeixen en l'aparició més primerenca de la menopausa

Referent a les relacions sexuals, a més de poder retardar l'arribada de la menopausa, són beneficioses per a altres aspectes com l'estat d'ànim. Per aquesta raó, és aconsellable que les dones que tinguin problemes en aquest sentit en la dècada dels 40 i 50, acudeixin|vagin a un especialista que les pugui ajudar a resoldre'ls.