L'Organització Mundial de la Salut defineix la menopausa com el cessament permanent de la menstruació, després d'un període de dotze mesos consecutius sense període menstrual i atès que no sigui a causa d'alguna causa patològica. Generalment es produeix entre els 45 i els 55 anys, amb una edat mitjana de 48, i els símptomes que produeix són el resultat d'una disminució de la producció d'estrògens i progesterona als ovaris. És una etapa de gran importància per a la dona, que ha tingut molt poca atenció mèdica durant anys. Aquestes són les principals qüestions que solen sorgir quan apareix.

Com sé quan s'apropa la menopausa?

La majoria de les dones deixen de tenir períodes entre els 45 i els 55 anys, encara que la disminució de la funció ovàrica pot començar anys abans en algunes dones. Abans que comenci la menopausa, es produeix una etapa coneguda com a perimenopausia, quan la producció d'hormones dels ovaris comença a disminuir. Algunes dones poden experimentar cicles irregulars i altres símptomes com els fogots o canvis d'humor.

Dona sobre escultura

Dona sobre escultura

Quins símptomes experimentaré?

Al voltant del 75 per cent de les dones experimenten fogots durant la menopausa, la qual cosa els converteix en el símptoma més comú. És una onada sobtada de calor que sol provocar sudoració, palpitacions i sensació de mareig i pot arribar a produir-se diverses vegades un dia. També es poden presentar dolors musculars i articulars o canvis d'humor, sequedat vaginal, problemes per dormir, pèrdua del cabell i canvis a la pell. La disminució de la producció d'estrogen pot afectar la quantitat de calci als ossos, provocant una reducció significativa de la densitat òssia, la qual cosa dóna lloc a l'osteoporosi.

M'engreixaré amb la menopausa?

Els canvis en els nivells hormonals poden provocar canvis en el metabolisme que desencadenin un augment de pes. Però el cert és que no està tan clar que sigui motiu únicament i exclusivament de la menopausa, sinó que l'envelliment en l'ésser humà també contribueix a aquests canvis i per tant pot ser normal agafar alguns quilos al llarg del temps si no es posen mesurades sobre això. Per aquesta raó, a partir dels 45 anys és encara més important si es pot mantenir una dieta equilibrada i fer exercici amb regularitat, almenys 150 minuts a la setmana.

Són segures les teràpies de reemplaçament hormonal?

Fa algunes dècades, va començar a prescriure's de forma massiva la teràpia de reemplaçament hormonal per alleujar els fogots i altres símptomes de la menopausa. A més, es pensava que podria ser una eina molt útil per reduir el risc de malaltia cardíaca. Però el cert és que els resultats a llarg termini no van ser tan bons com s'esperaven i de fet, l'any 2002 es va publicar un estudi a gran escala en el qual es posava de manifest un augment del risc de patir càncer de mama, malaltia coronària, vessament cerebral i embolisme pulmonar en les dones que les havien dut a terme. Tot i això, els tipus de teràpia han canviat i se'n coneix més sobre això, per la qual cosa en alguns casos pot resultar beneficiosa. En tot cas, no s'ha d'iniciar cap tractament sense visitar abans l'especialista.

Dona en la quarantena

Dona en la quarantena

Què passarà amb la meva vida sexual?

Durant la menopausa es poden presentar una sèrie de símptomes que afecten la sexualitat de la dona, com la falta de desig, la sequedat vaginal, dolors en les relacions i una menor intensitat en l'orgasme. Però això no significa el final de la vida sexual ni de bon tros. Actualment, per evitar la sequedat i els dolors existeixen tractaments tant tòpics com per làser que solucionen el problema de forma eficaç. Quant a la falta de desig, la comunicació en la parella en aquests anys és fonamental i anar a un terapeuta pot ser una bona idea per recuperar l'activitat sexual d'una forma satisfactòria.