La dopamina és un neurotransmissor que influeix en l'augment de la freqüència i pressió cardíaques, en l'increment de l'atenció, en la regulació de l'activitat de les articulacions i els músculs i en aspectes decisius com el son, la memòria, l'humor i la solució de problemes.

Així mateix, regula la motivació, el plaer i el desig. Dit d'una altra manera, s'encarrega del circuit de la recompensa. Si els nivells de dopamina són baixos es produeix una menor motivació i una caiguda de l'entusiasme. És el sistema nerviós el que s'encarrega d'equilibrar els nivells d'aquesta hormona en el nostre organisme, però de forma natural es pot ajudar a incrementar-los mitjançant els següents consells.

RiureLa dopamina s'encarrega del circuit de la recompensa en els éssers humans

Exercici i relaxació

Diversos estudis científics han demostrat una relació clara entre l'exercici físic i l'increment dels nivells de dopamina. De la mateixa manera, això també succeeix amb la meditació i la relaxació. S'han trobat evidències del benefici de la meditació després de practicar-la durant una hora i també amb la pràctica regular de yoga. 

Proteïnes i altres aliments

La xocolata negra, els pebrots, la civada, el salmó i els cigrons són, entre altres, aliments que han demostrat ser eficaços per augmentar els nivells de dopamina del cos humà.

La llum del sol

La falta de llum solar afecta l'estat d'ànim de l'ésser humà i disminueix l'activitat dels neurotransmissors. Per això convé exposar-se al sol entre 15 i 20 minuts al dia durant les primeres hores de la jornada o a durant les últimes hora de la tarda. Així no posarem en risc el dany que pot patir la pell.

Prenent el solL'exposició moderada a la llum solar ajuda a incrementar els nivells de dopamina

Música

Existeixen estudis que demostren a través d'imatges cerebrals que escoltar música estimula l'alliberament de dopamina al cervell. Per això també la seva acció beneficia persones que pateixen Parkinson, ja que ajuda a millorar el seu control de la motricitat fina. Segons la ciència, són les melodies instrumentals les que produeixen un millor efecte en aquest sentit.

Cuidar l'intestí

El cervell i l'intestí tenen una relació molt estreta, per això a l'intestí se li coneix també com el segon cervell, a causa que conté una gran quantitat de cèl·lules nervioses que tenen a veure amb la funció dels neurotransmissors, inclosa la dopamina. Portar una dieta saludable i ingerir algun suplement probiòtic baix prescripció mèdica pot ser una d'ideal per a la cura d'un òrgan tan important per a la salut.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat