El Ministeri de Sanitat està a punt de treure les mascaretes del transport públic, tal com ha avançat aquest dimecres la ministra Carolina Darias en una entrevista a la Cadena SER. Concretament, Darias ha afirmat que "aviat, aviat, aviat" s'eliminarà l'obligatorietat de la mascareta al transport públic. Això sí, caldrà veure l'evolució de la covid-19 i seguir de prop la situació a la Xina. "Cada vegada estem més a prop de treure-la i haurem de veure com evolucionen els pròxims temps per prendre la decisió, però evidentment la situació epidemiològica cada vegada és més bona — tot i que cal veure una mica com evoluciona el tema de la Xina per adoptar la decisió", ha explicat. Però, quan serà?

La ministra ha deixat clar que la decisió de treure les mascaretes del transport públic "sempre anirà acompanyada de les persones expertes", ja que "el seu excel·lent criteri, la seva feina i, sobretot, l'excel·lent campanya de vacunació" han fet que l'estat espanyol estigui en la bona situació actual. Però els experts ja han acordat treure les mascaretes, segons ha avançat Vozpópuli. Els experts en qüestió són la Ponència d'Alertes (el grup assessor del Ministeri de Sanitat), que van prendre la decisió després de Nadal i van fixar un termini màxim per fer efectiva la mesura: la setmana vinent, del 23 al 29 de gener. Així doncs, es pot preveure que la mascareta al transport públic deixarà de ser obligatòria al febrer.

Treure les mascaretes abans del març

En un principi, aquests experts havien prefixat el mes de març com a data per eliminar les mascaretes. Finalment, no s'esperarà al març per treure les mascaretes del transport públic. "No ens esperàvem una incidència tan baixa de covid en aquestes dates, i la grip no està despuntant tant", ha reconegut un dels membres de la Ponència d'Alertes. És per això que s'ha accelerat l'eliminació de l'obligatorietat, que ha emprenyat molts usuaris del metro aquests últims mesos. Una posició que contrasta amb la d'autonomies com Andalusia, que dimarts va demanar que es mantingui la mascareta al transport públic i que la ministra de Sanitat "torni a la sensatesa".

D'altra banda, es mantindrà la mascareta obligatòria a les farmàcies. Tot i això, Darias ha admès que és una qüestió que s'està "sospesant" a partir del criteri dels experts. Finalment, la ministra de Sanitat ha anunciat que s'han detectat dos positius de covid-19 procedents de la Xina. I això que s'han fet gairebé 600 tests d'antígens. Les autoritats continuaran amb els controls i amb el monitoratge de la situació, així com amb la seqüenciació. Però ha recordat que "la cultura de la cura funciona" i ha fet una crida a vacunar-se amb la dosi de record.