Sanitat ha retirat la mascareta obligatòria en els centres de salut, hospitals i farmàcies, de manera que s'acaba el seu ús generalitzat en aquests espais i passa a ser només recomanable si hi ha símptomes d'infecció respiratòria. Així ho ha consensuat aquest divendres el ministre José Miñones amb els seus homòlegs autonòmics en el Consell Interterritorial de Salut, després que se n'hagi reivindicat la retirada des de fa setmanes per part d'algunes comunitats. 

És d'aquesta manera que l'estat espanyol s'acomiada de més de 1.140 dies d'ús obligatori de la mascareta en algun àmbit, a l'espera que el Consell de Ministres aprovi la setmana vinent el reial decret que recollirà la nova regulació —que serà més flexible en tot allò relacionat amb els entorns sanitaris i sociosanitaris. Miñones ja havia avançat fa una setmana que s'estava "cada cop més a prop" del dia que la mascareta deixaria de ser obligatòria i va explicar que seria el Consell Interterritorial de Salut qui ho decidiria abans que acabés el mes de juny. L'únic dubte era si la mesura seria definitiva o esglaonada. Ara, tots els consellers s'han mostrat d'acord amb la seva retirada definitiva

La retirada definitiva de la mascareta, polèmica

La decisió arriba quatre mesos i mig després que el Consell de Ministres aprovés la fi de la mascareta al transport públic, el febrer d'aquest any. Era l'altra excepció que es va mantenir quan el govern espanyol va eliminar-ne l'ús obligatori en interiors l'abril del 2022, fa un any i dos mesos. Ara, també deixarà de ser obligatòria l'única excepció que encara es mantenia: dur-la als centres sanitaris i farmàcies, així com l'obligatorietat per als treballadors i visitants de centres sociosanitaris.

Això sí, la retirada definitiva de la mascareta ha sigut polèmica. Es tracta d'una mesura que es produeix en plena precampanya per a les eleccions generals del 23 de juliol, de manera que ha estat titllada d'"electoralista" per diferents comunitats autònomes —principalment, del PP. És el cas de la Comunitat de Madrid, el conseller de Sanitat de la qual, Enrique Ruiz Escudero, ha subratllat el caràcter "absolutament irregular de principi a fi" d'aquesta reunió perquè hi havia 12 consellers en funcions després de les eleccions autonòmiques del passat 28 de maig. "És impossible celebrar un Consell Interterritorial amb 12 consellers en funcions, molts d'ells que canviaran de signe polític, i sobretot fer-ho amb un ministre a qui li vam demanar fer un Consell Interterritorial monogràfic sobre recursos humans i ens va dir que no es podia fer perquè entrem en un període electoral", ha criticat.