La retirada de l'ús de mascaretes en l'àmbit sanitari es torna a situar en el centre del debat. El ministre de Sanitat, José Miñones, ha anunciat una reunió del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS) per a finals del mes de juny per debatre sobre l'eliminació de l'obligatorietat de portar la mascareta en centres sanitaris, sociosanitaris i farmàcies; si bé ha reiterat que l'última decisió és dels experts del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries. En una entrevista aquest divendres a RNE, Miñones ha anunciat que "cada cop estem més a prop que l'ús de mascareta sigui recomanat i no obligatori", tot i que, ha defensat la seva utilització, sobretot per protegir els majors dels virus respiratoris. "Podríem pensar sobre els centres de dia o on estan els nostres pares, avis i majors i si aquí cal retirar-la o no cal retirar-la", ha postil·lat.

Tanmateix, Miñones ha advertit que és una decisió que s'ha de prendre "amb rigor, cal fer-ho amb serietat". Tanmateix, ha afegit que seran els experts els qui guiïn sobre el procés de retirada; així com que es faci "de forma prolongada, de manera definitiva o de manera escalonada".

Vacuna contra la covid

Pel que fa a la nova dosi de record contra la covid-19, i sobre si serà amb Hipra, Miñones ha assegurat que ja s'ha establert el calendari per a la vacunació a partir del mes d'octubre per als majors de 80 anys i també tots els sanitaris amb la vacuna d'Hipra. "A partir d'aquí, se seguirà en aquesta combinació amb la resta de vacunes que disposem", ha explicat. A més, ha apuntat que Espanya "destaca precisament per un sistema de vacunació ja molt experimentat i molt assentat", per la qual cosa, amb la nova vacuna, "cal donar-li continuïtat i continuar mantenint les dosis massives". A més, ha insistit en "altres mecanismes" per a prevenir el virus, com la neteja de mans.

Regularització dels vapejadors

El ministre de Sanitat ha donat un cop d'atenció sobre la necessitat de regular els vapejadors, "sens dubte", a través d'un nou marc normatiu, però ha reconegut que "encara no es disposa d'estudis científics com per poder fer aquesta regulació". "En el cas dels vapejadors, és cert que tots sabem que no són el que ens havien venut en el seu moment, que molta gent utilitzava precisament el vapejador com a sistema per a deixar el tabac i són igual de dolents", ha recordat. En aquest sentit, ha apuntat que el col·lectiu mèdic ja està advertint de la seva perillositat. 

Amb tot, ha afegit que l'esmentada nova regularització també hauria d'impactar sobre el consum de tabac tradicional, apostant per "la nova generació 2030 sense fum i per espais lliures de fum". Es tracta d'un "treball" que ja estaven començant a realitzar des del Ministeri, segons Miñones. "Per descomptat, esperem a partir del 23 de juliol poder donar-li continuïtat i establir un nou marc normatiu i regulador", ha especificat. De fet, ha anunciat que Sanitat ja està treballant en una campanya sobre aquests dispositius.