El Ministeri de Sanitat finança un nou fàrmac per deixar de fumar. Es tracta del Todacitan (desenvolupat per Aflofarm), basat en el principi actiu citisina i que estava disponible a l'estat espanyol des del 2021 a un preu de 200 euros — però sense finançar fins a aquest febrer. Ara, aquest dimecres ja ha esdevingut un dels únics tractaments de prescripció mèdica finançat disponible a Espanya per deixar de fumar i cobreix el buit terapèutic que va deixar la retirada de Champix (de Pfizer) per part de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) després que es trobessin impureses, a l'estiu del 2021. Però, com és el tractament del nou fàrmac per abandonar el consum de tabac?

Com és el tractament per deixar de fumar?

Ja hem dit que el todacitan està basat en el principi actiu citisina, que és una substància d'origen vegetal i que està indicada per ajudar a deixar de fumar. La citisina redueix els símptomes de la síndrome d'abstinència i l'ansietat causada per la dependència de la nicotina, amb un tractament de curta durada — de només 25 dies, fins al punt que requereix una única capsa. El medicament necessita recepta mèdica, de manera que cal consultar amb el metge de referència. 

Todacitan, farmac deixar fumar
El todacitan, el fàrmac per deixar a fumar

El repte de deixar de fumar

El consum de tabac és la principal causa de mort prematura evitable a l'estat espanyol, fins al punt que abandonar-ne el consum pot evitar la mort de més de 60.000 persones cada any. A escala mundial, la xifra de morts per tabac s'eleva a més de vuit milions de persones. És així com la deshabituació tabàquica o "deixar de fumar" s'ha convertit un repte social, ja que les cigarretes causen la mort a la meitat dels seus usuaris i que la baixada de fumadors diaris s'ha alentit en els últims deu anys. De fet, les últimes dades de Sanitat apunten que el 33,1% de la població espanyola d'entre 15 i 64 anys manifesta fumar de manera diària.

El coordinador del grup de tabaquisme de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR), el pneumòleg Carlos Rábade, ha celebrat el finançament del Todacitan. "Els pacients que decideixen deixar de fumar s'enfronten a un repte. Ara és molt més senzill ajudar-los perquè podem oferir-los un tractament al qual poden accedir més fàcilment. És una cosa que feia temps que esperàvem. La taxa d'èxit en pacients que volen deixar de fumar és molt més alta quan ho fan seguint un tractament pautat i amb el suport professional", ha comentat Rábade a Infosalus.