El tabaquisme afecta més de mil milions de persones a tot el món, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Hi ha alguns elements naturals que poden ajudar a pal·liar la síndrome d'abstinència que es genera en deixar l'addicció. Els mateixos poden combinar-se amb teràpies tals com l'acupuntura o la hipnoteràpia. Abans de consumir-los, consulta amb un metge per evitar reaccions adverses. En el fum de tabac hi ha uns 4.000 productes químics coneguts. Se sap que d'entre ells, com a mínim 250 són nocius i més de 50, cancerígens per a l'ésser humà, d'acord amb l'informat per l'OMS. Però a més de l'afectar la salut, fumar també impacta sobre el medi ambient. La indústria tabaquera tala arbres per a la fabricació de cigarrets, desforestant així milions d'hectàrees. A més, els pesticides utilitzats en les plantes de tabac contaminen l'aigua, afectant així altres animals i espècies. D'altra banda, les burilles poden tardar fins a 25 anys a degradar-se.

El tabac afecta la salut però també el medi ambient

Aquests són alguns dels elements que comentàvem i que et poden ajudar a pal·liar la síndrome d'abstinència:

1. Ginseng

Ajuda a reduir el plaer que brinda l'acte de fumar en inhibir l'alliberament de dopamina, neurotransmissor que fa sensació de benestar i sol ser estimulat per la nicotina. A més, disminueix l'estrès i, conseqüentment, les ganes de fumar.

2. Valeriana

El consum diari d'infusions preparades amb dos o tres grams d'arrels de valeriana pot ajudar a reduir la irritabilitat i a dormir millor. També pot assistir el tractament de quadres de nerviosisme que puguin motivar el tabaquisme. És preferent consumir-la a la nit, abans de dormir. Cal cuidar que no afecti l'intestí ni produeixi mals de cap.

Deixar de fumar
Deixar de fumar

3. Lobèlia

Aquesta planta sol utilitzar-se com a ingredient en alguns productes per deixar de fumar, ja que té un compost molt similar al de la nicotina. Igual com ella, estimula el sistema nerviós central. Es pot consumir en infusions segons les indicacions d'un professional, ja que pot ser tòxica.

4. Civada

Per a aquelles persones que estan deixant de fumar, és aconsellable afegir civada en la seva dieta diària. Això ajudarà a disminuir la quantitat de cigarrets consumida.

5. Gingebre

Mastegar-lo ajuda a combatre l'ansietat de fumar pel fort sabor que deixa al paladar. També ajuda a tractar efectes secundaris tals com les nàusees i els mals de cap. A més, estimula la desintoxicació de l'organisme a través dels porus.

6. Pebre de caiena

Serveix per tractar les seqüeles del tabac sobre els pulmons gràcies al seu efecte antioxidant i preventiu. També ajuda en els moments d'ansietat i fa que fumar resulti menys atractiu. Per consumir-la, afegir unes miques a l'aigua.