El Ministeri de Sanitat ha esbossat una primera data per començar a vacunar amb la quarta dosi: la segona quinzena de setembre. Així ho ha avançat aquest dimecres la ministra de Sanitat, Carolina Darias, que ha assenyalat que la tardor serà el moment més probable per seguir amb la inoculació contra la covid-19. Per què? Perquè s'esperarà a "l'arribada de vacunes adaptades a les noves variants". Darias ha afegit que el govern espanyol té "els millors desitjos" per administrar la vacuna catalana Hipra, que s'ha mostrat eficaç contra les subvariants d'òmicron. Això serà possible sempre quan hagi superat tots els processos de validació que atén en aquests moments.

"Amb la màxima cautela" i a l'espera del que decideixi la Comissió de Salut Pública, la ministra ha avançat que aquestes vacunes arribaran a la tardor (a partir de la segona quinzena de setembre). La mateixa Comissió de Salut Pública ja va aprovar començar a vacunar les persones de més de 80 anys i les que viuen en residències, per passar després a les majors de 60 anys. Faltava una data més concreta, que ara ja s'ha començat a esbossar. I això que des d'Europa pressionen per vacunar "immediatament" amb la quarta dosi. Qui sí que ha rebut ja la segona dosi de reforç són les persones immunodeprimides.

Oferta rècord en places de Formació Sanitària Especialitzada

És a dir, Sanitat té la intenció d'esperar que aquestes vacunes siguin autoritzades per l'Agència Europea de Medicaments (EMA). La catalana Hipra està sota l'avaluació de l'EMA des del passat 29 de març. Si passa el test, Darias ha confirmat que "formarà part de la cartera de vacunes per fer front a la covid". "En el cas d'Hipra tenim les nostres millors disposicions, el nostre millor desig, però en aquests moments es troba en un procés d'avaluació tècnica", ha precisat. La ministra també ha explicat que aviat es diferenciarà entre les persones hospitalitzades "amb" i "per" covid, perquè fins ara les dades s'han donat de manera global. Això vol dir que no es distingia qui ingressa per la malaltia o per altres malalties, tot i que també tingui el virus. "Seguim donant les dades a nivell global, però establirem un apartat on s'especifiquin els ingressos per covid per tenir així una informació més adient", ha dit. A més, Darias ha dit que l'estudi Ciberpostcovid encara està en la seva primera fase. És una recerca que pretén definir el que és la covid persistent.

Per la seva banda, el govern espanyol convocarà 11.112 places en Formació Sanitària Especialitzada (FSE) el 2023. Això suposa una oferta rècord en el Sistema Nacional de Salut (SNS), el quart consecutiu. Parlem d'un increment del 38%, unes 3.000 places més des que l'executiu de Pedro Sánchez va arribar a la Moncloa. Concretament, 8.503 places seran per a metges interns residents (MIR), amb un 4% més; 1.953 per a infermers (EIR), amb un 7% d'increment; 227 per a psicologia (11% més) i 60 per a biologia (30% més). Respecte de les de farmàcia, la xifra s'aproxima a les 300 places. Hi haurà 486 places més a nivell general que l'any passat, al voltant d'un 5% més, de les quals 323 seran de medicina i 73 de medicina familiar. "Provisionalment", unes 20 places seran per a l'especialitat de nova creació de psiquiatria infantil i adolescència, però el govern espanyol confia en el fet que "es pugui incrementar més en els pròxims dies". "Ja hem homologat més de 400 sol·licituds per accedir a aquesta especialitat", ha avançat Darias.