Finals de maig o principis de juny. Aquesta és la data prevista per poder començar a comercialitzar la vacuna catalana de l'empresa Hipra contra el coronavirus, segons ha anunciat aquest matí la ministra de Ciència, Diana Morant, en una entrevista a TV3. Segons Morant, "Hipra és un exemple d'èxit de col·laboració público-privada i de reconversió d'una empresa líder en vacuna veterinària cap a la vacuna humana". La ministra ha recordat que Ciència li ha destinat 18 milions, i actualment la vacuna es troba en fase de revisió contínua per part de l'Agènica Europea del Medicament, un procés accelerat per què "podríem estar parlant d'una autorització per a la comercialització a finals del mes de maig o principis del mes de juny". "Desitgem molt d'èxit a Hipra amb una vacuna que presenta molts avantatges respecte a les vacunes que ja ens han inoculat". 

A finals de març, la vacuna d'Hipra va fer una passa endavant molt important cap a la comercialització, ja que el comitè de Medicaments d'Ús Humà va començar el procés d'avaluació d'aquesta dosi, que s'utilitzarà com a vacunació de reforç. En un comunicat, el regulador europeu indicava que l'estudi dels resultats preliminars obtinguts a partir de proves de laboratori i d'inoculació de la vacuna en persones "suggereix que la resposta immunitària pot ser eficaç contra el SARS-CoV-2, incloses variants preocupants com l'òmicron". A partir d'aquí, el que l'EMA va decidir que s'avaluarien "les dades a mesura que estiguin disponibles per decidir si els beneficis superen els riscos". 

Població vacunada a Catalunya 

Segons l'última actualització de dades del Departament de Salut, ara mateix a Catalunya hi ha un 81,8% de la població total amb la primera dosi de la vacuna contra la covid; un 74,6 porta la segona dosi i un 79,9% la pauta completa de la vacuna. A més, la dosi de record, que està aprovada des de fa mesos per a tots els majors de 18 anys sempre que hagin passat com a mínim quatre setmanes des de la infecció, ja la porta un 47,3%. Amb tot, la recomanació de les autoritats sanitàries és esperar que hagin passat cinc mesos des del contagi per tornar-se a vacunar. 

Problemes en la contractació dels investigadors 

Preguntada per les condicions de contractació dels investigadors, que fins ara tenien contractes per projecte, i no indefinits, la ministra de Ciència ha emplaçat aquest dilluns els centres de recerca a "canviar completament la cultura de la contractació" que tenien establerta fins ara, perquè "fins ara l'única fórmula que hi havia era demanar un projecte i segons aquest projecte contractar un determinat investigador en un contracte que durava com a màxim 4 anys", però "els equips d'investigació tenen capacitat de tornar a demanar finançament i d'allargar aquestes línies d'investigació més enllà d'aquests 3 o 4 anys que fins ara es contractaven els treballadors".

Segons Morant "és un canvi de paradigma" que "dona estabilitat als investigadors" i evita la fuga de talent, perquè "encadenar contractes de 3 i 4 anys no resol la vida de les persones" i cal "canviar de filosofia" amb el "nou contracte de la llei de la ciència" que permet que "amb una línia de finançament es pot anar allargant amb noves línies de finançament per donar estabilitat als grups de recerca i als investigadors que hi treballen". La llei es va aprovar a febrer i es troba en tràmit parlamentari.