Les restriccions aniran acompanyades d'un fort dispositiu policial encapçalat pels Mossos. El toc de queda estarà rigorosament controlat tal com ha anunciat el conseller d'Interior Miquel Sàmper, a Catalunya Ràdio. Com que saltar-se'l forma part del dret administratiu i no penal, tan sols es contemplen multes econòmiques. Ara bé, aquestes ja estan marcades des del mínim al màxim.

Tots aquells que se saltin el toc de queda s'exposen a una multa a partir dels 300 euros que pot arribar fins els 6.000. En aquest cas extrem, Sàmper considera que es donaran a aquelles persones reincidents o que mostrin desobediència quan els Mossos els facin l'avís. Per desobediència també s'entén negar-se a les autoritats o recriminar ser multats. Sàmper anuncia que "hi hauran molts dispositius al carrer". Tot i que ha repetit que no hi hauran detencions per aquesta causa.

Horaris més europeus

El Procicat haurà d'acabar de detallar l'horari del toc de queda. Sembla que queda clar que s'obrirà a les sis del matí però es posa en dubte quan es tancarà, a les deu o les onze de la nit. De fet, la consellera de Salut Alba Vergés ha parlat des de Catalunya Ràdio, d'esborranys on s'apuntava a les deu i la portaveu del Govern, en paral·lel, no descarta a les onze en una altra entrevista en públic a través de RAC1.

Per tot plegat, Sàmper demana que hi hagi un canvi d'hàbits i s'aposti per horaris "més europeus". A tall d'exemple ha citat l'hora de sopar però també les activitats culturals. De fet, moltes cartelleres d'esdeveniments marquen una hora de finalització dels seus espectacles que superaria els horaris que s'estan plantejant.

Treure el gos, l'excepció

Les restriccions quedaran detallades i, com sempre, hi hauran justificants que els ciutadans hauran de portar a sobre si necessiten sortir durant el toc de queda. Poden ser situacions per motius laborals, cura de menors o persones dependents, entre d'altres. Però també pot tornar a obrir-se el debat de treure a passejar el gos. Sàmper no descarta que es tingui en compte aquesta activitat ja que és una necessitat que té l'animal: "El toc de queda podria exceptuar treure el gos". Ara bé, també demana responsabilitat i no treure'l "cinc vegades o un peluix" com es va veure en la primera onada.

Les xifres no paren d'augmentar i el conseller recrimina que el govern espanyol no prengui mesures de forma immediata: "El ministre Illa parlava de marcar-ho a partir de diumenge i de forma immediata és avui mateix".