La indústria del calçat és molt important al món i des de fa anys, les sabates i les sabatilles ergonòmiques s'han convertit en una de les opcions preferides per a moltes persones que gasten els seus diners pensant que estan escollint el millor per als seus peus.

De fet, les seves vendes no deixen de créixer sobretot en persones que tenen dolors en les articulacions o que tenen més edat. Tanmateix, un estudi que ha aparegut a la prestigiosa revista Nature, acaba de concloure que una simple sabata tipus mocassí amb sola fina té més beneficis que qualsevol altra classe de calçat per a la salut de les persones.

Els humans ens calcem des de fa només 40.000 anys, ja que durant molt més temps caminàvem descalços tot el dia. Els peus es protegien perquè la pell s'engrossia mitjançant la fricció amb el terra i es formaven durícies que endurien la planta.

Un equip d'investigadors de la Universitat d'Harvard ha volgut fer un estudi sobre això i per a això ha seleccionat dos grups de persones: 22 adults dels Estats Units que caminaven amb calçat i 81 de Kènia que no solien utilitzar sabates. Els experts van avaluar el gruix de les durícies a la planta dels peus, la duresa i la rigidesa de la pell, així com la cinètica en el grup de Kènia. En el grup dels Estats Units, per la seva part, també van observar els efectes sobre el peu de l'ús de diferents tipus de sabates.

Durant l'estudi es va descobrir, com és obvi, que les persones que normalment preferien caminar descalços tenien durícies més gruixudes i més dures, en comparació amb les persones que optaven per anar calçats. Però el curiós és que aquesta diferència de gruix a la pell no va afectar la sensibilitat dels que caminaven descalços. En canvi, entre les persones que utilitzaven les sabates, aquells que utilitzaven calçat la sola del qual tenia orificis embuatats i era més amollida, presentaven una reducció de la sensibilitat del nervi plantar. I no només això, a més es van alterar les forces d'impacte que es produeixen quan els peus toquen el terra, exercint més pressió sobre les articulacions.

Això vol dir que els presumptes beneficis d'aquest calçat, podrien tenir més de màrqueting que d'una altra cosa. Perquè la realitat és que els científics encara no saben amb certesa com els calçats ergonòmics, que es venen suposadament com a més adequats per a la salut del peu i que milloren la trepitjada, poden afectar la nostra postura i els nostres ossos. Per aquesta raó, els investigadors creuen que l'ús de calçat amb soles més fines i menys amollides podria apropar-se a l'experiència d'anar descalç i, per tant, tenen més possibilitats d'oferir protecció sense afectar la sensibilitat tàctil i, possiblement, a la postura i l'equilibri.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat