El Departament de Salut ha publicat aquest dijous la nova actualització del protocol en l'àmbit de les residències, que flexibilitza les sortides i estableix que els residents totalment vacunats que hagin tingut un contacte amb un positiu de covid no hauran de fer quarantenes.

Una vegada que la pràctica totalitat dels ancians en residències han estat vacunats amb les dues dosis, Salut ha establert que tots els residents que ja estiguin immunitzats deixaran de considerar-se contactes estrets. Així, en el cas de tenir relació amb un familiar positiu de covid, no hauran de sotmetre's ni a una quarantena ni a un cribratge. Només es realitzaran test de Covid a aquells residents en cas que presentin símptomes compatibles amb la infecció per coronavirus.

Canvi de protocol

Aquest canvi en el protocol permetrà recuperar activitats lúdiques i terapèutiques en exterior i interior dels centres residencials, i flexibilitzar més les visites i sortides. Les visites es mantenen en totes les residències amb qualificació verda i taronja, i no es limita el número d'aquestes, si bé s'han de realitzar amb les mesures de protecció bàsiques: màscara, higiene de mans, distància i ventilació.

Les sortides al carrer dels residents queden restablertes, tant les puntuals com les de més llarga durada, acompanyats per personal dels centres o familiars. En les residències amb més d'un 85% dels residents correctament vacunats -amb dues dosis-, quan ingressi una persona també totalment immunitzada no serà necessari realitzés una PCR ni sotmetre-la a una quarantena de 14 dies. 

Ara bé, el que sí que es mantindrà són els cribratges als professionals de les residències, ja que encara no se sap quina és la capacitat de transmissió del coronavirus de les persones que ja han estat vacunades. L'únic canvi que introdueix salut en aquest sentit és que aquests cribratges s'espaiaran "en funció del risc de rebrot de cada àrea de gestió assistencial (AGA) o municipi gran".

L'efecte de la vacunació a les residències

Aquest canvi de protocol a les residències arriba després que ja s'hagin notat, i molt, els primers efectes de la vacuna anti-Covid. De fet, els casos detectats han caigut en picat i la mortalitat s'ha reduït més de la meitat en aquests centres.

Pel que fa a xifres, més de 277.091 persones ja han rebut ja la primera dosi la de vacuna, d'aquest total, més de 53.000 són persones residents en residències. A més, 47.238 ja han rebut la segona dosi. Això implica que el 92,6% dels residents ja ha rebut la primera dosi i un 84,5% han rebut també la segona.

Amb aquestes xifres podem constatar que el 90% de les residències ja 'estan vacunades'. Pel que fa als professionals que hi treballen, les dades que ha facilitat Salut també són altes. 31.426 professionals han rebut la primera dosi mentre que 26.566 també ha rebut la segona. Això fa que un total del 70% dels professionals hagi rebut, com a mínim, la primera dosi, i un 63% ha rebut també la segona, és per això que Salut ha decidit encara mantenir els cribratges.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat