"La mascareta ha de tornar a ser obligatòria a Catalunya". El Govern de la Generalitat de Catalunya demanarà a l'executiu espanyol que l'element d'autoprotecció torni a ser obligatori al nostre país. Així ho ha anunciat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, durant la roda de premsa posterior al Consell Executiu: "Toca tirar enrere"

L'evolució de la pandèmia a Catalunya es troba en un punt crític. Per aquest motiu, el Govern ha anunciat noves restriccions que inclouen el tancament de l'oci nocturn, malgrat que no es cancel·len els festivals. "La situació d’epidemiològica a Catalunya és complicada, les dades són dolentes si el ritme de contagis creix a un ritme exponencial molt més alt del que ens podem permetre", ha explicat Plaja després de demanar respecte a les mesures sanitàries.

"Hi ha mesures que el Govern vol prendre i no pot"

"Hi ha mesures que al Govern li agradaria prendre i no ho pot fer, perquè no és autoritat competent", ha dit Plaja amb relació a la mascareta. Segons ha explicat la portaveu del Govern, el ritme de propagació de les noves variants, la relaxació de les mesures de protecció personal i l'alta socialització fan necessàries que les mascaretes "hagin de tornar a ser un element obligatori a Catalunya".

La decisió, però, està en mans de l'executiu espanyol, ja que l’obligatorietat en el seu ús penja d'una norma estatal. Així doncs, Plaja ha demanat que "la portem sempre, que no diferenciem si és interior o exterior". "La pandèmia no s'ha acabat i s'està mostrant amb una virulència que no coneixíem", ha sentenciat.

Dilluns: 6.000 contagis 

Després d'un cap de setmana amb caiguda de les dades de contagis (durant dissabte i diumenge es fan menys tests), dilluns Catalunya va tornar a registrar 5.916 nous diagnòstics per coronavirus. Així, el país encadena 4 dies laborables amb més de 5.000 nous contagiats. El risc de rebrot no es queda enrere i arriba a xifres rècord: 1.281 punts. L'Rt també augmenta, de 2,99 a 3,30. D'igual manera ho fa la incidència acumulada a 14 dies (IA14), que passa de 337,97 a 401,51. 

L'augment de casos ha suposat també un increment de la pressió sobre els CAP, on es fan les proves diagnòstiques. Ahir Salut va anunciar nous protocols per relaxar el volum de feina. Entre d'altres, els contactes estrets correctament vacunats no hauran de sotmetre’s a cap prova diagnòstica per detectar la Covid, ni PCR ni test d'antígens. Tampoc hauran de fer quarantena.

 

Imatge principal, turistes al parc Güell / Pau de la Calle