Els casos de Covid-19 a Catalunya continuen augmentant a un nivell preocupant. Davant la situació, el departament de Salut ha activat la Fase de Mitigació al conjunt del sistema sanitari. En un comunicat publicat aquesta tarda han informat que això suposarà canvis en la  gestió de contactes, rastreig de casos, cribratges i altres aspectes relacionats amb l’activació d’aquesta fase.

A banda, però, el Govern prepara noves restriccions, que en principi s'han d'anunciar demà al matí. En els últims set dies s'han diagnosticat a Catalunya 21.658 noves infeccions mitjançant PCR o test d'antígens, set vegades més que la setmana de l'11 al 17 de juny, amb una mitjana diària de més de 3.000 casos i una mitjana d'edat dels infectats de 26,4 anys.

Contactes estrets amb pauta completa: no cal quarantena

El canvi més significatiu del protocol actualitzat per Salut és que els contactes estrets correctament vacunats no hauran de sotmetre’s a cap prova diagnòstica per detectar la Covid, ni PCR ni test d'antígens. Tampoc hauran de fer quarantena.

Pel que fa a les persones completament vacunades que tinguin símptomes o casos sospitosos de reinfecció, se'ls haurà de fer una PCR i caldrà fer seqüenciació. 

A les persones que hagin estat contactes estrets d'un positiu en Covid que no estiguin vacunades o no estiguin completament vacunades se les podrà testar indistintament amb una PCR o un test antígens. En el seu cas, encara que el resultat sigui negatiu, estaran obligades a fer quarantena.

Trucades als contactes: només el primer dia de quarantena

Un altre canvi que s'implementarà és que els serveis de vigilància epidemiològica se centraran a fer les primeres trucades als contactes estrets. Es contactarà amb tots els casos amb resultat positiu, però s'utilitzarà la versió simplificada de l'enquesta per reduir el temps de cada trucada i el seguiment es reduirà a les trucades del primer dia de quarantena i no es realitzaran les trucades de seguiment del dia 7 i 10. 

Cribratges addicionals i més informació

Salut informa que es podrà valorar també la realització de cribratges addicionals en centres sanitaris a persones asimptomàtiques (ingressos, realització de proves invasives, preoperatoris) o en centres amb elevada vulnerabilitat i/o possibilitat de contagi. En ambdós casos excloent sempre a les persones asimptomàtiques correctament vacunades.

El departament també recomana intensificar les campanyes informatives als grups més vulnerables, especialment a la població de 60 a 69 anys vacunada només amb una dosi de vacuna.

Professionals sanitaris i de residències

Pel que fa als  treballadors de residències no vacunats es mantindran els cribratges periòdics mitjançant autopresa de mostres per a realització de la PCR o  test antígens segons el protocol establert.

En el capítol dels professionals sanitaris i sociosanitaris, es podran reincorporar a la feina després dels 10 dies amb la realització d'una prova de diagnòstic que indiqui absència de transmissibilitat, sigui una PCR negativa o bé que, tot i ser positiva, es valori com a infecció passada. Si el servei queda compromès, s'estableix un protocol a aplicar d'acord amb els serveis de prevenció de riscos laborals i els directius de les organitzacions. En el cas dels vacunats correctament, els treballadors podran seguir treballant si el dia zero tenen una prova negativa o és positiva, però es tracta d'una infecció passada. El dia 7 es farà una altra prova, i el treballador s'haurà d'aïllar si surt positiva. Si no estan vacunats o ho estan de forma incompleta, la segona prova es farà el dia 4.

 

Imatge principal, vacunació Fira Cornellà / Carlos Baglietto