"Hi ha un risc important" que persones vacunades però no immunitzades es contagiïn i es produeixin ingressos hospitalaris i morts si segueixen augmentant els contagis per Covid-19. El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha llançat aquest advertiment avui després de la roda de premsa per valorar les dades d'evolució del coronavirus, unes dades "que no són bones". 

"Hi ha un risc important que si segueix augmentant la incidència aquesta pugui repercutir en els grups de més edat més vulnerables, que poden tenir la possibilitat de no haver-se immunitzat malgrat haver-se vacunat", ha explicat Simón. Amb tot, l'epidemiòleg ha especificat que probablement es produiria un nombre molt petit de quadres mèdics d'aquest tipus.

Amb tot, Simón s'ha congratulat que la pressió sobre els hospitals no ha crescut de manera desmesurada i l'ha qualificat "d'acceptable". "Podem respondre encara davant un increment superior de contagis. Els increments no estan reflectint un augment en els paràmetres de gravetat. Ara mateix estem en una situació complicada pel que fa a la transmissió, però almenys no s'està reflectint encara", ha argumentat.

Agraïment als joves

Malgrat la situació, Simón ha remarcat el seu agraïment als joves, que suposen el gruix dels contagis dels darrers dies, per tot el seu esforç extra. "Als joves els hem demanat el mateix esforç que als més grans, han fet el mateix esforç, i han hagut d'estendre aquesta responsabilitat i aquest exercici de maduresa durant molts mesos perquè encara no se'ls ha inclòs en els grups de vacunació", ha remarcat.

La incidència acumulada avui s'ha elevat fins als 204,16 casos, 50 casos més que divendres passat. Per edats, les persones entre 20 i 29 anys encapçalen els contagis, amb una incidència acumulada 640,13 casos, i les d'entre 12 i 19, amb 584,34 casos. Una incidència de més de 250 casos es considera de risc molt alt.

40% de vacunats a Espanya

El 40% de la població està completament vacunada contra la Covid-19. El ministeri de Sanitat ha informat avui que ja hi ha 19.135.448 persones completament vacunades a l'estat espanyol, cosa que suposa el 40,3% de la població. En total, des del principi del procés de vacunació s'han administrat 43.959.621 dosis. 26.505.676 persones porten com a mínim una dosi, el 55,9% de la població.

Només el 13,9% de les persones entre 20 i 29 anys porten com a mínim una dosi de la vacuna, mentre que en el grup de 12 a 19 el percentatge és molt menor, de l'1,3%. Pel que fa a la pauta completa, se'ls ha administrat al 10,5% dels joves en la franja dels vint i al 0,7% de les persones entre 12 i 19.

 

Imatge principal, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón / EFE