Marxa enrere en la desescalada per la Covid-19 a Catalunya. El Govern ha decidit tornar a tancar l'oci nocturn en espais interiors a partir del proper divendres 9 de juliol. La mesura tindrà una vigència de 15 dies, però queden al marge de la decisió els festivals de música. Això sí, serà obligatori fer-se un test d'antígens o tenir la pauta completa de vacunació per accedir a esdeveniments de més de 500 persones.

Aquest matí ha transcendit que l'Executiu havia convocat d'urgència la patronal de l'oci nocturn per tal de debatre les noves restriccions tenint en compte l'increment de contagis que s'ha produït en les darreres dues setmanes. Aquest mateix dimarts, Catalunya ha anunciat pràcticament 6.000 nous contagis en només 24 hores. Paral·lelament, es registren xifres rècord en el risc de rebrot, que ja és de 1.281 punts i l'Rt puja fins als 3,30.

Casos positius en la població jove

Els casos positius de coronavirus s'estan concentrant en la població jove, especialment en la franja dels 20 als 30 anys. De fet, el BIOCOMSC (grup científic de la UPC) ha donat a conèixer que calculen que un de cada 40 joves s'infectarà i estima que s'assoliran els 50.000 contagis setmanals a Catalunya. 

En un context, doncs, en què cada vegada són més les persones que es contagien de la variant delta, Salut ha apostat per accelerar la vacunació de la població major de 16 anys (des de fa sis dies poden demanar cita per a la inoculació) i també per reduir a les vuit setmanes el període que cal deixar transcórrer entre la primera i la segona dosi d'AstraZeneca, que s'administra a la població de 60 a 69 anys. L'objectiu és garantir la màxima immunitat possible. En la jornada de dilluns, Catalunya va assolir el 40% de la població amb la pauta completa de la vacuna.

"Sentència de mort"

El president de la patronal de l'oci nocturn Fecasarm, Joaquim Boadas, explicava abans d'assistir a la trobada amb el Govern que desitjava que els anunciessin que s'incorporaven els tests d'antígens per permetre l'accés als locals i que, en el cas que es tractés d'un nou tancament, "suposaria la ruïna definitiva, la sentència de mort".

Amb aquesta nova restricció, l'oci nocturn tancarà novament les portes havent reobert només durant dues setmanes. El Govern va aprovar la seva reobertura per al 21 de juny amb un aforament permès del 50% en espais interiors i del 100% als exteriors. Els recintes podien obrir fins a les 3.30 hores i a les pistes de ball calia dur tota l'estona la mascareta.

La setmana passada, la patronal de l'oci nocturn Fecasarm ja va demanar un "pla sectorial més ambiciós" i plantejava que es fixés l'obligatorietat de realitzar un test d'antígens previ per poder entrar a les discoteques, així com la implementació d'aparells de desinfecció de l'aire i superfícies. De fet, alguns locals de l'oci nocturn van començar a incloure una prova diagnòstica ràpida dins del preu de l'entrada per fer viable la seva obertura. Alternativament, altres van adoptar decisions més contundents i van optar per tancar fins que no s'adoptessin mesures més fermes.

A finals de la setmana passada, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ja va obrir la porta a implementar noves restriccions en el sector de l'oci nocturn. En relació amb els tests d'antígens, Argimon va afirmar que la mesura es podia tirar endavant sempre que fossin els mateixos encarregats dels locals els que organitzessin aquests cribratges abans de permetre l'accés als recintes.

Per la seva banda, el PSC ha reclamat al Govern que prepari ajuts per a l'oci nocturn perquè són el sector "que més temps ha estat tancat" i que "més ha patit la crisi".

 

Imatge principal: Joves fan cua per entrar a una discoteca de Barcelona. Europa Press.