El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha confirmat en una compareixença aquest dijous que els dos viatgers procedents de Sud-àfrica que van donar positiu en covid-19 estan contagiats de la variant òmicron. Els resultats preliminars de l'estudi microbiològic que va transcendir el dilluns ja apuntaven en aquesta línia. La prova definitiva ha arribat amb la seqüenciació que s'ha efectuat.

D'aquesta forma, a Catalunya ja hi ha dos casos de la variant òmicron, una soca que també ha arribat a Madrid (on ja se n'han detectat tres, el més recent aquest dijous i que s'ha contagiat per transmissió comunitària, és a dir, sense haver sortit d'Espanya) i a les Balears, on hi ha un cas. Així doncs, a l'Estat hi ha ara com ara sis casos de la variant òmicron.

Els dos pacients estan "degudament aïllats". Argimon ha destacat que "quan una nova variant entra al continent europeu, més tard o més d'hora arriba també a Catalunya".

Nou espai web per descarregar-se el passaport covid

En la roda de premsa de Salut, també s'ha explicat que el Departament ha habilitat un nou espai al web de Vacunacovid, a més de poder fer-ho a través del portal La Meva Salut. A través de la pàgina que s'utilitza per demanar cita per a la vacunació, s'inclou un apartat que diu "Descarrega el certificat COVID UE". A continuació, apareix un formulari on cal introduir el Codi d'Identificació Personal de la targeta sanitària, els darrers cinc dígits del codi de barres de la targeta, la data de naixement del sol·licitant, el número de telèfon mòbil, el nom i cognoms i el codi postal.

A partir d'aquí, el certificat digitaltres opcions d'acreditació: el document que corrobora que la persona té inoculada la pauta completa de la vacunació, el passaport que indica que la persona ha passat la malaltia en els darrers sis mesos o bé un certificat assegurant que el pacient ha donat negatiu en una prova diagnòstica recent.

Cal recordar que, a partir d'aquesta mitjanit, l'ús del passaport covid entrarà en vigor a bars, restaurants, gimnasos i residències, a més de l'oci nocturn. Salut va endarrerir la seva implantació, que havia de posar-se en marxa el passat divendres, degut a l'alt volum de descàrregues i sol·licituds que va fer que el portal La Meva Salut col·lapsés. En els darrers dies, s'han tramitat prop de 2,5 milions de certificats covid, segons ha explicat Argimon. D'altra banda, ara com ara, s'han registrat 11.600.000 descàrregues d'aquest passaport.

Més de 3.000 contagis en les últimes 24 hores

Aquest dijous, Catalunya ha registrat més de 3.000 contagis (concretament, 3.123 nous casos), una xifra que representa el doble que el que es detectava el mateix dia d'avui fa un any. Ara bé, la situació hospitalària no és la mateixa: actualment hi ha 694 pacients ingressats i 148 es troben a les Unitats de Cures Intensives, lluny dels 1.591 llits d'hospital destinats a pacients covid fa tot just un any i els 438 pacients que estaven a les UCI. En aquesta línia, des de Salut fan èmfasi en la importància de la vacunació, perquè "ajuden a combatre les infeccions més greus".

D'entre 60 i 64 anys

A partir d'ara, les persones d'entre 60 i 64 anys ja podran rebre la tercera dosi de vacuna. Això sí, hauran d'haver passat sis mesos des que van rebre la segona, o tres en cas que es tracti de l'Astrazeneca o la Janssen. Així ho ha comunicat a la roda de premsa la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas. 

 

Imatge principal: El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, en una compareixença al Palau de la Generalitat. Europa Press.