La pàgina web i l'aplicació mòbil de La Meva Salut s'ha col·lapsat a causa de l'allau de sol·licituds d'usuaris per poder-se descarregar el certificat covid. Després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya hagi autoritzat aquest dijous l'aplicació d'aquest passaport per poder accedir a bars, restaurants, gimnasos, residències de gent gran i oci nocturn, les nombroses peticions d'accés per descarregar el certificat han saturat el sistema informàtic i això ha comportat problemes per als usuaris a l'hora d'accedir-hi. Aquests problemeses mantenen aquest divendres. Només dijous es van descarregar uns 174.300 certificats.

En produir-se un major volum d'entrades, la resposta del sistema informàtic s'ha alentit. Des del Departament de Salut s'explicava aquest dijous que s'estava treballant per poder donar resposta a totes les peticions dels ciutadans que volen descarregar-se el seu certificat covid-19. Per resoldre el problema, els informàtics van reiniciar el sistema i, progressivament, va recuperar el seu funcionament. Aquest divendres al matí, però, s'han registrat nous problemes.

TUIT salut lentitud la meva salut

En marxa a partir d'aquesta mitjanit

L'aval del TSJC a aquesta mesura implica que, a partir d'aquesta mitjanit, els catalans i catalanes hauran de presentar el seu certificat covid per accedir a bars i restaurants, gimnasos i instal·lacions esportives i també residències de gent gran. Aquests espais s'afegeixen a l'oci nocturn i els banquets amb ball, sectors en què ja s'aplicava el passaport covid com a requisit d'accés. Inicialment, la mesura té una durada de 15 dies.

L'alt tribunal considera que la decisió és "proporcionada" i per justificar-la, fa al·lusió a la jurisprudència del Tribunal Suprem i del Tribunal Constitucional: "Entenem que les mesures de les quals es proposa ratificació compleixen favorablement amb el triple judici al qual fa referència un estat que ara es torna a agreujar com ja s'ha indicat i que procedeix a atendre degudament sense dilació".

Com descarregar-se el certificat covid

El certificat o passaport covid-19 es pot aconseguir a través del portal web La Meva Salut, que també disposa d'aplicació mòbil disponible per a iPhone i telèfons amb Android. Una vegada dins de La Meva Salut, cal accedir a la secció Vacunes i certificat covid digital UE i, posteriorment, cal fer clic a la secció d'Informes i resultats. La següent pantalla ofereix tres possibles certificats: el que corrobora que la persona té la pauta completa de vacunació, que ha passat la covid en els darrers sis mesos o que ha donat negatiu en una prova diagnòstica recent de coronavirus. Quan ja estigui seleccionat el document, s'ha de prémer a "Sol·licitar".

Al cap de pocs segons, apareix el document amb els noms i cognoms de la persona, la seva data de naixement, el tipus de vacuna rebuda i l'empresa del fàrmac administrat, el nombre de dosis rebudes i la data de la darrera vacunació. Al costat de les dades de l'usuari, hi ha un codi QR que permet constatar la validesa del document expedit.

L'altra opció és sol·licitar aquest certificat als Centres d'Atenció Primària de manera presencial.

 

Imatge principal: Comprovació d'un certificat covid-19. Europa Press.