L'epidèmia del coronavirus s'ha frenat a Catalunya. La setmana passada el risc de contagi es va situar per sota d'1 després d'un mes i el risc de rebrot ha iniciat una tendència, encara que lenta, a la baixa. Aquesta tendència a la baixa de l'epidèmia és dona en tots els paràmetres excepte en l'àmbit assistencial, on encara no s'ha arribat al pic. En aquest context, a Catalunya ja s'han notificat prop de 300.000 casos de Covid-19 des de l'inici de la pandèmia el març passat, 1.919 en el darrer recompte segons dades del Departament de Salut.

El risc de contagi se situa en 0,92, una centèsima menys que el registre anterior, mentre que el risc de rebrot es col·loca en 670, 27 punts per sota del darrer recompte. Un descens sostingut, però encara lent. 

Davallada lenta

Per primer cop de fa setmanes, els nous positius baixen de 2.000, si bé s'ha de tenir en compte l'efecte cap de setmana en la realització de proves de PCR i tests d'antígens i recollida de resultats. El cert és que la davallada de casos és lenta. Així, si la setmana del 25 al 31 d'octubre es van notificar 31.596 positius, la setmana següent, de l'1 al 7 de novembre, en van ser 31.390, 206 casos menys. Unes dades que demostren que la reducció dels contagis, malgrat les restriccions, continua sent molt lenta. En total, des del març, s'han notificat 299.946 casos.

Quant a la mortalitat, s'han registrat 35 noves morts, segons l'últim recompte. Ja són 14.631 les persones que han perdut la vida pel coronavirus.

Pressió assistencial

La tendència a la baixa, tant de les dades epidemiològiques com dels contagis, no es trasllada a la xarxa assistencial, fet que preocupa a les autoritats sanitàries, ja que segueixen augmentant els ingressos als hospitals. La previsió és arribar al pic assistencial al llarg d'aquesta setmana. 2.793 persones estan sent ateses als hospitals a conseqüència de la Covid-19, 106 més que el recompte anterior. Igualment, augmenten els ingressats a les unitats de cures intensives dels centres públics i privats. Ja són 578 els pacients amb coronavirus a l'UCI, 16 més que l'anterior registre. Igualment, el nombre de persones ateses als centres d'assistència primària segueix sent molt elevat, segons apunten fonts del Departament de Salut.

Desescalada gradual

Davant d'aquest context, el Govern ja ha alertat que la desescalada serà gradual. L’experiència de com es va fer al maig i el juny passat obliga a fer-ho, segons va admetre aquest cap de setmana el vicepresident del govern, Pere Aragonès, que va admetre que "potser es va anar massa ràpid”. Al seu parer, si no es fa de forma progressiva,  “tornarem a estar igual d'aquí a un mes”.

El Govern decidirà aquesta setmana si s'incrementen, es mantenen o es redueixen les restriccions. Les autoritats sanitàries consideren que la situació ara està estabilitzada, però cal baixar i “costa molt”. “No tornarem a la situació del febrer”,  va assegurar Aragonès.

Precisament aquest dilluns nel Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) publica la pròrroga del toc de queda a Catalunya fins al 23 de novembre com a mesura davant de la pandèmia de la Covid-19.