El Departament de Salut ha alertat que hi podria haver un segon pic de grip, davant d'un augment de la incidència en els infants. L'increment "podria indicar, igual que l'any passat, l'inici d'un segon pic de grip", han advertit des de Salut en conèixer les dades actualitzades del Sistema d'Informació per a la Vigilància d'Infeccions Respiratòries (Sivic) d'aquest dimarts. És en aquest context que s'ha allargat una setmana la mascareta obligatòria a centres sanitaris catalans.

En qualsevol cas, l'onada de la grip a Catalunya "ha superat el pic epidèmic" aquesta setmana i el nivell de transmissió és moderat. Així ho indiquen les dades del Sivic, corresponents al període del 15 al 21 de gener, quan la incidència del conjunt de les infeccions respiratòries agudes (IRA) s'ha mantingut en descens respecte de la setmana anterior —amb una taxa de 730 afectats per 100.000 habitants i 57.502 casos registrats—. També es manté el descens de les consultes a les urgències hospitalàries i de la proporció d'ingressos en relació amb el que caldria esperar durant aquestes dates.

L'augment de la grip en infants

Per distribució, la grip és el virus més freqüent (38,9%), seguit del rinovirus (12,3%), el SARS-CoV-2 (7,5%) i el VRS (5,9%). En el cas de la població pediàtrica, la grip també és el virus que més circula (55,7%), amb un lleu ascens respecte de la setmana prèvia. És clar, el nivell de transmissió de la grip és moderat (amb una incidència estimada de 284 casos per 100.000 habitants), però l'augment de la incidència en els infants podria indicar l'inici d'un segon pic de grip. Per la seva banda, el VRS (4,5%) continua en descens i es manté la tendència de finalització de l'onada epidèmica actual amb una incidència estimada de 43 casos per 100.000 habitants.

Les dades del Sivic també mostren que els diagnòstics a l'atenció primària ha tornat a baixar per segona setmana seguida, després de l'escalada de contagis durant el mes de desembre i la primera setmana de gener. En la darrera setmana, s'han diagnosticat als CAP 11.347 casos de grip —davant dels 14,750 de la segona setmana de gener i els 15.284 de la primera, quan es va arribar al màxim—. Els casos han baixat en totes les franges d'edat excepte en els grups d'infants, tal com ja hem esmentat: en els infants de 0 a 4 anys, s'han diagnosticat 1.239 casos de grip (1.023 en la setmana anterior) i, en els de 5 a 14 anys, 1.645 (1.194 la setmana anterior).

La covid continua a la baixa

Pel que fa a la covid, la seva incidència estimada es manté en descens, amb 55 casos per 100.000 habitants. S'han diagnosticat 2.937 casos a l'atenció primària, pels 4.281 de la setmana anterior. També baixen els ingressos relacionats, amb un "clar descens": hi ha 536 persones ingressades als hospitals amb covid-19 (624 en la setmana anterior) i 19 a les UCI (27 en la setmana anterior). De la mateixa manera, continuen a la baixa les consultes a urgències i la proporció d'ingressos "que es podria esperar durant aquestes dates". En la setmana 52, la variant de la covid-19 JN.1 segueix "clarament predominant" (el 96% de les mostres).

Finalment, la cobertura vacunal de les persones vulnerables davant de la covid-19 és del 60% per a les majors de 80 anys i del 47% entre les persones que tenen entre 70 i 79 anys. La cobertura de la vacuna de la grip és una mica superior a la de la covid, amb un 67% i un 55% per a aquests grups d'edat respectivament.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!