L’arribada de l’hivern, les festes de Nadal amb les reunions familiars i els sopars amb amics, farà que el risc de contagi es multipliqui afavorit per una nova variant de coronavirus que ja circula per Europa anomenada JN.1, segons ha alertat l’Organització Mundial de la Salut (OMS). L’organisme considera el JN.1 una variant d’interès, però avalua que el risc per a la salut és baix, tot i que recomana seguir complint amb els plans de vacunació, donat que les vacunes segueixen sent el millor antídot contra el SARS-CoV-2, el virus que causa la COVID-19. "Amb l'arribada de l'hivern a l'hemisferi nord, JN.1 podria augmentar la càrrega d'infeccions respiratòries a molts països", adverteix l'OMS en un comunicat, en què assenyala que està monitorant contínuament l'evidència i actualitzarà l'avaluació de riscos JN .1 segons calgui.

Mesures per prevenir malalties greus

L’OMS recorda que la COVID-19 no és l'única malaltia respiratòria que hi circula, ja que la grip, el VSR i la pneumònia infantil comú estan en augment. Per això, aconsella a les persones que prenguin mesures per prevenir infeccions i malalties greus utilitzant totes les eines disponibles. Aquestes inclouen utilitzar màscareta quan es trobi en àrees concorregudes, tancades o mal ventilades, i mantenir una distància segura dels altres, en la mesura del possible; cobrir-se en tossir i esternudar; rentar-se les mans regularment; mantenir-se al dia amb les vacunes contra el COVID-19 i la grip, especialment si té un risc alt de patir una malaltia greu; quedar-se a casa si ho estàs malalt i fer-se la prova si té símptomes o si podia haver estat exposat a algú amb Covid-19 o la grip.

El doctor Trilla: “Ens hem deixat anar”

El doctor Antoni Trilla, consultor sènior del Servei de Medicina Preventiva a l’Hospital Clínic i catedràtic de Salut Pública a la Universitat de Barcelona, ha reconegut als micròfons de Jordi Basté a El Món a Rac 1 que “ens hem deixat anar” en la prevenció del virus i, tot i que ho considera “normal després de tres anys”, els nivells de vacunacions han anat baixant i aquest any “estan per sota dels nivells desitjats”. Trilla preveu que “aquest hivern no serà fàcil, esperem que sigui intens”, i desitja que "totes les malalties respiratòries no coincideixin de cop per no sobresaturar els hospitals”. Pel que fa a la nova variant de la qual ha alertat l’OMS, l’expert en Covid-19 afirma que “no és gaire diferent a altres” i si “és cert que hi haurà més contagis, però com hi ha més immunitat no serà greu”. Però les persones de risc sí que han d’extremar les mesures de prevenció, i el consell de Trilla “és que es vacunin. No evitaran el contagi, però sí que evitaran que acabin a l’hospital, a l’UCI o que tinguin complicacions”.

Antoni Trilla Francisco Avia/Hospital Clínic
Antoni Trilla Francisco Avia/Hospital Clínic

 

Un virus mutant que l’OMS vigila constantment

L’OMS monitora contínuament l’evolució d’aquesta nova variant i anirà actualitzant l’avaluació de riscos del JN.1 segons sigui necessari. S'ha avançat considerablement en l'establiment i l'enfortiment d'un sistema global per detectar senyals de potencials VOI o COV i avaluar ràpidament el risc que representen les variants del SARS-CoV-2 per a la salut pública. El març de 2023, l'organisme que vetlla per la salut a escala mundial va actualitzar el seu sistema de seguiment i les definicions de treball per a variants preocupants, variants d'interès i variants sota seguiment. Tots els virus, inclòs el SARS-CoV-2, el virus que causa la COVID-19, canvien amb el temps. La majoria dels canvis tenen poc o cap impacte en les propietats del virus. Tanmateix, alguns canvis poden afectar les propietats del virus, com ara la facilitat amb què es propaga, la gravetat de la malaltia associada o el rendiment de vacunes, medicaments terapèutics, eines de diagnòstic o altres mesures de salut pública i socials.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!