L’economista Xavier Sala-i-Martin ha carregat amb duresa contra la Unió Europea per la gestió de la Covid-19, i ha posat èmfasi en la darrera amenaça llançada per la presidenta de la Comissió Europea, Úrsula Von der Leyen, de prohibir les exportacions de vacunes al Regne Unit per garantir el subministrament a Europa. Segons la Comissió, deu milions de dosis europees han creuat el canal de la Mànega cap al Regne Unit, mentre AstraZeneca segueix sense enviar al continent ni un sol vial des de les seves fàbriques a l'illa.

Sala-i-Martin, en un fil a Twitter,  ha advertit del perill que la Unió es quedi sense vacunes i ha retret a la presidenta de la Comissió que actuï de la mateixa manera que ho va fer en el seu moment el president dels EUA, Donald Trump. “L'abril del 2020, Trump prohibeix l'empresa fabricant 3M que exporti mascaretes al Canadà perquè volia que es quedessin als EUA. No sap que la polpa que s'usa per fer-les, ve dels boscos del Canadà! Una cosa similar passaria si la UE evita l'exportació de vaccins”, adverteix l’economista.

Ursula von der leyen Comissio europea - Efe

La presidenta de la Comissió Europea Úrsula von der Leyen / Efe

Quedar-se sense ingredients

El també professor alerta que “el resultat del tipus de boicots a les exportacions que va proposar Trump i que ara proposa Von der Leyen és que tothom es queda sense mascaretes i sense vaccins”.

“Quan no es fan les coses bé, un té la tendència a buscar culpables externs en lloc de fer autocrítica i corregir el que has fet malament”, sosté Sala-i-Martin, que afegeix que es tracta d’un greu error. “Això sempre és un error, però ho és encara més quan amenaces amb no exportar vacunes i corres el risc de quedar-te sense algun dels ingredients”, conclou.

tuit sala i martin UE

Fil de Twitter de Xavier Sala-i-Martin 

Gestió nefasta

Aquesta amenaça, segons Sala-i-Martin, és un prova més de la “nefasta” gestió que està fent la Unió Europea i els seus governs. “Haurien d'assumir responsabilitats en lloc de bocs expiatoris”, s’exclama l’economista, que una vegada més insisteix que Europa ha anat tard a l’hora de fer les comandes de vacunes.

Un altre dels aspectes en què es mostra especialment crític és en la gestió de la crisi provocada pels possibles efectes secundaris de la vacuna AstraZeneca i la decisió dels governs europeus d’aturar la seva administració. “Per què hi ha milions de vacunes a les neveres europees que encara no s'han posat als braços dels ciutadans? Per què han aturat histèricament els governs de molts dels països la vacuna AstraZeneca quan el risc de trombe és ridículament petit comparat amb el risc de no vacunar-se?”, es pregunta l’economista.

Foto principal, l'economista Xavier Sala-i-Martin / ACN

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat