Els riscos de mortalitat per infecció del SARS-CoV-2 continua sent una de les qüestions més espinoses de tota aquesta pandèmia. Fa falta encara molta més informació i estudis per determinar factors de risc i causes, però les primeres dades ja estan llançant algunes conclusions interessants.

Recentment, un informe publicat a The British Medical Journal analitza el risc de morir per COVID-19 segons l'edat. Segons l'expert que firma l'informe, David Spiegelhalter, president del Centre Winton de Comunicació de Riscos i Evidències, del Laboratori d'Estadística Centre de Ciències Matemàtiques, al Regne Unit, "a mesura que la Covid-19 passa de ser una amenaça social a una qüestió de gestió de riscos, és vital que els riscos associats es comprenguin i es comuniquin clarament".

Per extreure conclusions, l'investigador ha analitzat la taxa de mortalitat de la població que pot ajudar a comprendre la proporció de la població total que s'infecta i després mor amb Covid-19 durant un temps específic. Les dades els ha extret dels registres de defunció en els quals s'esmenta la Covid-19 a Anglaterra i Gal·les entre el 7 de març i el 26 de juny de 2020, tenint en compte que és una xifra subestimada perquè va existir un infradiagnòstic en persones que no presentaven símptomes clàssics, no es van sotmetre a proves i, per tant, no es va incloure la Covid-19 com a causa al certificat de defunció.

Matrioixques amb màscara

Matrioixques amb màscara

Durant aquelles setze setmanes, es van registrar 218.354 morts a Anglaterra i Gal·les, en comparació amb una mitjana de 159.595 per a aquest període durant els últims cinc anys. Per tant, es va produir un augment de 58.759 morts sobre la mitjana, un 37%. D'elles, el 49.607 (84%) va ser per Covid-19.

Els riscos de mortalitat de la població en general mostren un pic primerenc relacionat amb les malalties congènites i les complicacions del naixement. Després es produeix un mínim de xifres de defunció al voltant dels 9 o 10 anys i un augment constant, que és notablement lineal, en els últims anys de l'adolescència i principis dels 20 que tenen a veure amb l'augment de morts per qüestions no naturals. A partir dels 35 anys, el risc anual augmenta en una mitjana del 9,7% a l'any per als homes i del 10,4% a l'any per a les dones. Això significa que, en circumstàncies normals, el risc mitjà anual de mort es duplica per cada set anys.

Les taxes de mortalitat de la població a causa de la Covid-19 mostren una linealitat encara més forta. La taxa de mortalitat durant aquest període de 16 setmanes va ser al voltant d'un 12-13% més alta per cada any, el que correspon a duplicar per cada cinc a sis anys addicionals d'edat, i aquesta relació és consistent des de la infantesa fins a la vellesa. A més, de mitjana, els homes van experimentar un risc addicional del voltant del 70% en comparació amb les dones de la mateixa edat.
La relació del risc de mortalitat pel coronavirus amb l'edat és lleugerament més pronunciada que per al risc al normal, però el cert és que per a les persones majors de 45 anys les línies són bastant paral·leles, indica que el risc mitjana per contreure i després morir a causa del virus és aproximadament proporcional al risc normal de morir durant el mateix període.

Señora intubada

Senyora intubada

Tota aquesta anàlisi posa de manifest que, encara que l'edat sembla ser la influència aclaparadorament dominant sobre la mortalitat, altres factors afecten el risc individual. Més del 90% de les persones que han mort amb Covid-19 tenien afeccions mèdiques preexistents.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat