Després d'aprovar-se el tractament amb ozó en un pacient amb coronavirus, ara, marxa enrere. El jutjat del contenciós administratiu número 6 de Barcelona ha revertit aquest dijous el sentit de les mesures cautelaríssimes amb relació al tractament amb ozonoteràpia, que divendres passat va autoritzar per la via d'urgència. La jutgessa titular "discrepa respectuosament" de la decisió que va prendre la substituta i considera que manquen "els pressupostos necessaris" per accedir a la mesura cautelar. Després de rebre l'informe mèdic forense el 31 d'agost i el de la Fiscalia l'1 de setembre, conclou que "no hi ha evidència científica en l'actualitat que el tractament en qüestió pugui aportar beneficis per la curació" del pacient, segons ha informat l'ACN. Per això demana que se segueixi el tractament farmacològic establert

El pare del pacient va demanar el tractament amb ozonoteràpia i va aportar informes i estudis mèdics que sostenien que aquest tractament és una alternativa viable per intentar salvar la vida del pacient. La interlocutòria assenyala que el 29 d'agost l'estat del pacient va millorar, tot i seguir en perill, i que la doctora va decidir no aplicar-li l'ozonoteràpia.

Salut i l'EMA, en contra

La jutgessa esgrimeix els arguments del Departament de Salut sobre la manca d'evidència científica d'utilitat del tractament i de l'Agència Espanyola del Medicament i el Ministeri de Sanitat en el mateix sentit.

L'ACN recull que l'informe conclou que l'hospital no ha d'aplicar el tractament d'ozonoteràpia al pacient. "El procés assistencial legítimament previst i ofert als pacients que es troben en aquesta situació d'acord amb els protocols d'actuació establerts, ha de primar sobre el particular desig dels familiars d'aplicar una teràpia no autoritzada amb una eficàcia i seguretat que no ha estat avalada científicament, un desig comprensible, però que no es pot sobreposar als interessos generals", conclou.

El Col·legi de Metges també ho va criticar

El Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) i l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears (ACMSCB) van criticar la setmana passada l'autorització judicial de tractament amb ozonoteràpia a un pacient infectat per SARS-CoV-2.

Així, van exposar que la mesura és contrària als protocols, a les recomanacions terapèutiques i a la legislació en relació amb l'ús compassiu de tractaments amb medicaments. Els professionals reclamen un diàleg "serè, rigorós i constructiu" i s'ofereixen als òrgans judicials per "millorar la seguretat jurídica dels professionals" i per "vetllar pel màxim respecte als drets de les persones".

El jutjat de Barcelona que va autoritzar el tractament es va justificar perquè "els altres tractaments no han funcionat".

 

 

Imatge principal: monitor de les constants vitals / Carlos Baglietto