Imputació múltiple. La titular del jutjat d'instrucció 24 de Barcelona ha imputat l’exdirectora del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), Paz Esteban, i tres directius de l’entramat empresarial NSO Group, així com la mateixa empresa,  per l'espionatge amb el programari Pegasus contra l’advocat  d'ERC, Andreu Van den Eynde,  segons ha anunciat aquest dimarts Irídia - Centre per la Defensa dels Drets Humans, que porta la seva acusació i va presentar una querella el novembre passat. 

Els directius de la delegació de Luxemburg de la societat israeliana NSO, titular de Pegasus, són: Omri Lavie, Shalev Hulio i Yuval Somekh.  L'advocat d'Irídia, Brian Ventura, ha qualificat aquestes imputacions d'"històriques" perquè ha assegurat que  fins ara "cap jutjat espanyol investiga NSO per Pegasus" i que reclamaran que "es depurin responsabilitats". En la resolució, la magistrada Maria Antonia Coscollola ha acordat dictar una Ordre Europea d'Investigació  (OEI) per a citar-los a declarar.

Quarta imputació

Aquesta és la quarta vegada que Esteban és formalment investigada per un jutjat per l'espionatge a independentistes catalans, que es va destapar a la recerca Catalan Gate, de Citizen Lab, amb uns 65 afectats, espiats entre els anys 2017 al  2020. Primer va ser el jutge que porta el cas del president Pere Aragonès; després els diputats d'ERC, Diana Riba i Josep Maria Jové, i el tercer, l'exeurodiputat d'ERC, Jordi Solé. Hi ha més causes obertes contra el CNI, adormides als jutjats.

Nou suplicatori al Consell de Ministres

Abans de citar a declarar Paz Estebán per l'espionatge a Andreu Van den Eynde, la titular del jutjat d'instrucció 24 de Barcelona  ha acordat de demanar un suplicatori al Consell de Ministres per tal que li permeti declarar sense el secret obligat que regeix el funcionament del CNI, i que és obligat als seus treballadors. Recentment, la mateixa magistrada ho va demanar en el cas l'espionatge de Solé. 

I és que en la primera declaració com a imputada per l'espionatge amb Pegasus, davant del titular del jutjat d'instrucció 29 de Barcelona -que porta la causa d'Aragonès- Esteban va posar l'excusa que no se l'havia eximit de l'obligació de guardar secret, i no va aclarir res. A més, en el cas d'Aragonès s'ha evidenciat -amb una pericial dels Mossos- que va ser espiat el 2018, i per tant sense cobertura del jutge del Suprem, que controla el CNI i que li ho va permetre fer entre el 2019 i el 2020, a 18 persones, inclòs Aragonès.

En la resolució sobre la nova imputació de l'exdirectora del CNI, la magistrada Coscollola torna a repetir els arguments exposats a la causa de Solé i afirma que "la incertesa més gran del procediment és si l'espionatge tenia o  no autorització judicial", fet que obriria la porta a arxivar la causa contra Esteban. 

Els peritatges mostren que el mòbil de l'advocat d'ERC va ser infectat el 14 de maig de 2020, quan mantenia reunions en línia amb altres lletrats per definir l'estratègia contra la condemna dels líders independentistes, que continuaven a la presó.

Citada a declarar, el 29 de setembre

Paral·lelament, la titular del jutjat d'instrucció 20 de Barcelona, Eva Moltó, -que investiga l'espionatge de l'eurodiputada Riba i el diputat Jové- ha citat a declarar Esteban el 29 de setembre vinent, sense  esperar una resposta d'autorització  a l'exdirectora del CNI per part del govern espanyol del PSOE.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!