La Federació d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm), que engloba restaurants, bars, bars musicals i oci nocturn, creuen que la nova limitació horària de l'hostaleria seran "la ruïna definitiva" del sector. Amb la finalitat d'evitar la propagació de la pandèmia de la Covid-19, el Govern ha decretat que els bars i restaurants només podran obrir per servir esmorzars de 07:30 a 09:30 hores i de 13:00 a 15:30 hores, mentre que podran fer menjar per emportar de set de la tarda fins a les 22:00 hores de la nit en recollida al local i fins a les 23 si és servei a domicili.

En aquest sentit, l'entitat ha valorat que aquesta mesura és "inacceptable" perquè és "arbitrària, desproporcionada, ineficaç i contraproduent, la qual suposarà la ruïna definitiva de l’hostaleria catalana", segons ha destacat en un comunicat.

Bars locals terrassa tancats buits coronavirus covid-19 crisi Hosteleria restauracio - Sergi AlcazarUn restaurant tancat arran de las mesures restrictives que es van aplicar a partir del 14 d'octubre fins al 20 de novembre que, entre altres, van comportar el tancament de la restauració a tancar les seves portes / Sergi Alcàzar 

Impugnació davant del TSJC

A més, el Govern també ha decretat el tancament dels locals de restauració que estiguin en centres comercials. Davant aquesta situació, la Fecasarm ha indicat que estudiarà impugnar les noves mesures per combatre al coronavirus al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) on demanarà mesures cautelars urgents. 

"A tal efecte, volem recordar a la Generalitat que les activitats de restauració no han estat mai el problema ni la causa de l’empitjorament dels indicadors de la pandèmia i així ho avala la darrera actualització de les dades de la pandèmia feta pública pel ministeri de Sanitat", ha indicat la federació. 

En referència aquestes xifres, ha recordat que només el 0,6% dels brots notificats han tingut lloc en l'àmbit de la restauració, una xifra que es redueix fins al 0,4% si es té en compte els casos. "Aquest percentatge constitueix únicament un 2% dels nous brots notificats amb origen en l’àmbit social, sent que més del 80% dels mateixos provenen de reunions de familiars i amics", exposen des de la federació que, argumenten, aquestes s'incrementaran amb les noves restriccions horàries a l'hostaleria. 

Festes i sopars il·legals

"Aquestes dades ens porten a una conclusió molt clara i és que, els locals legals de restauració i d’oci nocturn en format restauració són espais totalment segurs, perquè en els mateixos hi ha mesures de control, ordre, seguretat i protecció de la salut, el que no succeeix en un altre tipus d’espais on la gent s’amuntega, comparteix ampolles i no hi ha cap mena de control d’aforament ni registre d’assistents, activitats que ara augmentaran encara més", es remarca en el comunicat que hi afegeix: "aquesta nova restricció horària per franges erradicant del tot l’àpat del sopar és una total irresponsabilitat".

El president de Fecasarm, David López, ha considerat que “el virus no es transmet més en funció de l’hora de tancament de les activitats ni existeix cap base científica que recolzi que tancant abans les activitats legals hi ha menys transmissió del virus". A més, ha recordat que des de l'entitat que representa van advertir recentment que "si no s’ampliaven horaris durant la nit de Nadal, Cap d’any i festius hi hauria moltes més reunions i festes il·legals, les quals amb la nova mesura anunciada de tancament més enllà de les 15:30h es multiplicaran encara més".

Mesures que es podrien aplicar

D'altra banda, des de la federació han defensat que existeixen molts avenços tecnològics i científics que es podrien aplicar abans que les restriccions arbitràries i desproporcionades com, per exemple, potenciar els tests ràpids, apps de control, registre d’assistents, sistemes de ventilació d’oxigenació cel·lular amb nanofiltratge de partícules, revisió i control d’aforaments. També, han valorat que "són insuficients" els ajuts econòmics aprovats fins ara pel Govern. 

Per tot això, el secretari general de Fecasarm, Joaquim Boadas, ha manifestat que "no hi ha cap voluntat política d'ajudar al sector, ningú s'esforça el més mínim per buscar alternatives a les restriccions desproporcionades que s'imposen arbitràriament". A més, ha destacat que "els dirigents que les aproven no són conscients dels danys col·laterals que comportaran", ja que les restriccions "afecten milers de famílies que es veuran abocades a la ruïna". En aquest sentit, ha exposat que els restauradors ja havien adquirit "les seves previsions i compres fetes" alhora que aquesta situació "arrossegarà a milers de proveïdors i productors".