L'estiu és una de les èpoques més propícies per celebrar amb els amics, sortir i de vegades passar-se una mica amb el menjar i la beguda. Fins allà tot bé, el dolent és l'endemà, sobretot quan passen els anys.

Un dia de ressaca pot convertir-se en un veritable infern per a moltes persones. Al cap i a la fi és una reacció del nostre cos que es manifesta generalment amb fatiga, mal de cap o fins i tot nàusees. De vegades, la pressió arterial augmenta, el cor batega més ràpid del normal i les glàndules sudorípares es produeixen en excés.

També es pot produir una hipersensibilitat sensorial davant els sons o els llums, encara que cada persona la pateix a la seva manera. I tampoc no fa falta haver begut com un cosac. Diversos estudis suggereixen que els bevedors moderats són més vulnerables a les ressaques que els que beuen molt. La Universitat d'Harvard ha publicat una guia per sobreposar-se de la millor manera possible als símptomes d'aquests petits excessos i aquestes principals recomanacions per combatre'ls.

Beure líquids

L'alcohol promou la micció perquè inhibeix l'alliberament de vasopressina, una hormona que disminueix el volum d'orina que produeixen els ronyons. Per aquesta raó, pot afavorir una deshidratació que augmenta si a l'endemà, durant els símptomes, es presenta també una diarrea.

Ingerir carbohidrats

Els excessos fan disminuir els nivells de sucre a la sang, i es creu que els símptomes de fatiga i els mals de cap es deuen que el cervell no pot fer servir el sucre com a combustible. Per això és aconsellable prendre aliments rics en hidrats de carboni.

Prendre algun analgèsic

Quan no hi ha més remei, és aconsellable prendre algun analgèsic del tipus paracetamol o aspirina. Però cal anar amb compte amb els antiinflamatoris no esteroides com l'ibuprofèn, perquè poden fer mal a un estómac ja irritat per l'alcohol i altres aliments forts.

Beure cafè o te

La cafeïna per si mateix no té cap efecte especial contra la ressaca, però pot ajudar com a estimulant i millorar símptomes com l'atordiment. Tanmateix, cal tenir en compte que el cafè és un diürètic, pel que pot exacerbar la deshidratació i no ha de prendre en excés.

La vitamina B6

Fa ja 30 anys que es va publicar un estudi en el qual es va demostrar que les persones tenien menys símptomes de ressaca si prenien un total de 1.200 mil·ligrams de vitamina B6 abans, durant i just després de cometre aquests excessos típics d'una nit d'estiu.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat