La demència i l'Alzheimer són dos dels camps d'investigació mèdica que més han crescut en les últimes dècades. Recentment, un grup d'investigadors ha desenvolupat una nova teoria sobre com la pèrdua d'audició pot ser responsable de demència en alguns casos. Els científics afirmen creure que abordar aquesta discapacitat de manera primerenca pot ajudar a prevenir la malaltia.

Fins ara existien ja alguns estudis epidemiològics que havien revelat que la pèrdua del sentit de l'oïda està relacionada amb la demència i que pot ser la causant d'un 10 per cent dels prop de 47 milions de casos de demència que hi ha al planeta.

Anciana plorantAnciana plorant

Ara, un equip de la Universitat de Newcastle ha presentat una nova teoria per explicar com un trastorn de l'oïda pot conduir a la malaltia d'Alzheimer; una cosa que ningú no havia fet fins al moment. L'estudi ha estat publicat a la revista Neuron.

Els científics van considerar tres aspectes decisius. Una causa subjacent comuna de pèrdua auditiva i demència, la falta d'informació relacionada amb el so que condueix a la reducció del cervell i el deteriorament cognitiu que fa que les persones hagin de fer servir més recursos cerebrals per compensar la pèrdua d'audició. Un aspecte, aquest últim, que després deixa d'estar disponible per a altres tasques.

Els autors de l'estudi proposen una nova visió que se centra en els centres de memòria en el profund del lòbul temporal. El seu estudi indica que aquesta part del cervell, típicament associat amb la memòria a llarg termini per a llocs i esdeveniments, també està involucrat en l'emmagatzemament i manipulació a curt termini de la informació auditiva. Consideren explicacions de com els canvis en l'activitat cerebral a causa de la pèrdua auditiva podrien promoure directament la presència de proteïnes anormals que causen la malaltia d'Alzheimer i, per tant, desencadenar la malaltia.

Segons aquests científics, "el desafiament ha estat explicar com un trastorn de l'oïda pot conduir a un problema degeneratiu al cervell. Suggerim una nova teoria basada en com utilitzem el que generalment es considera el sistema de memòria al cervell quan tenim dificultats per escoltar en entorns del món real".

AncianesAncianes

Malgrat que encara han de continuar treballant en aquest aspecte, tenen clar que aquest sistema de memòria involucrat en l'escolta difícil és el lloc més comú per a l'aparició de la malaltia d'Alzheimer. Així mateix, afirmen que l'activitat alterada en el sistema de memòria causada per la pèrdua auditiva i el procés de la malaltia d'Alzheimer es desencadenen mútuament.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat