El càncer de còlon està augmentant en incidència en els països occidentals i desenvolupats. I no només entre les persones grans. Encara que les pautes actuals recomanen la detecció a partir dels 50 anys, es calcula que un 15% dels malalts estan per sota d'aquesta edat.

En l'àmbit internacional hi ha cert consens en què l'alimentació que es duu a terme en aquests països és una de les causes fonamentals d'aquest augment del nombre de casos i l'alteració que aquesta produeix al microbioma de l'intestí sembla jugar un paper important. Per aquesta raó, en els últims anys s'està realitzant un gran esforç per determinar la composició dels bacteris intestinals, la seva alteració i la funció que desenvolupen en la cura de la salut del nostre organisme.

Malalta

Un equip d'investigadors de la nord-americana Universitat George Washington acaba de publicar a la revista Gastroenterology un estudi en el qual es conclou que una proteïna present en les persones malaltes de càncer de còlon bloqueja una via que regula la proliferació i expansió de les cèl·lules, augmentant d'aquesta forma les quantitats d'espècies bacterianes associades amb el desenvolupament del càncer de còlon.

 

L'estudi

 

L'estudi, que mostra la connexió entre els bacteris del microbioma i el càncer de còlon, ha estat desenvolupat després de recollir dades sobre seqüències de l'ADN i temps de supervivència d'un grup de 456 pacients amb adenocarcinoma colorectal. Per dur-lo a terme, també es van analitzar els excrements de ratolins per identificar canvis al microbioma abans que es desenvolupessin els tumors de còlon.

Les conclusions de l'estudi van mostrar que l'expressió dels gens que regulen les característiques de les cèl·lules mare augmenten en el càncer de còlon i que aquesta patologia, al seu torn augmenta la proliferació i la formació de colònies de bacteris. Això que sembla tan enrevessat, en realitat té una aplicació directa molt interessant i és que es poden desenvolupar tècniques de detecció menys invasives per detectar el càncer colorectal, particularment en persones mes joves.

Operación

En qualsevol cas, els experts continuen insistint en la via de la prevenció, que sembla jugar un paper fonamental en els cas de càncer de còlon. Segons l'Associació Espanyola contra el Càncer, en les causes que depenen dels hàbits de vida, els factors de risc més importants són, en primer lloc, el tabac, que augmenta el risc de patir pòlips, que solen ser els precursors del càncer colorectal. En segon lloc, l'alcohol, que actua afavorint el creixement de les cèl·lules de la mucosa del còlon, donant lloc a l'aparició de pòlips. També és desaconsellable consumir certs aliments rics en greixos animals (carns vermelles) i pobres en fibra, així com evitar cuinar a altes temperatures o amb contacte directe amb el foc. I, per descomptat, fer exercici, perquè una vida sedentària afavoreix el risc d'aparició d'aquesta malaltia.