La manera de menjar pot donar indicis de la personalitat d'un nen i de com serà quan sigui adult. Així queda reflectit en un estudi dut a terme per la Universitat de Buffalo i l'Hospital Infantil de Filadèlfia, que conclou que els nens que mengen més lent tenen menys probabilitats de ser extravertits i impulsius.

Aquesta investigació buscava descobrir la relació entre el temperament i els comportaments alimentaris en la primera infantesa, però també conclou que els nens que responien molt als senyals externs del menjar (la necessitat de menjar quan es veu, s'olora o s'assaboreix el menjar) són més propensos a experimentar frustració i malestar i té dificultats per calmar-se a si mateixos.

Aquestes troballes són importants perquè una alimentació més ràpida i una capacitat més gran de resposta als senyals alimentaris s'han relacionat amb el risc d'obesitat en els nens, segons Myles Faith, coautor i professor de conselleria, psicologia escolar i educativa a la Facultat d'Educació de la Universitat de Búffalo.

Niñas menjantL'estudi aporta dades noves sobre la relació entre l'alimentació i el caràcter

La investigació, publicada el juny a la revista Pediatric Obesity, recolza la integració del temperament en els estudis i el tractament de l'obesitat infantil. "El temperament està relacionat amb molts resultats del desenvolupament i el comportament infantil; tanmateix, malgrat l'evidència emergent, pocs estudis han examinat la seva relació amb l'obesitat pediàtrica", asseguren els experts.

L'estudi

Els investigadors van enquestar 28 participants que començaven un programa d'intervenció familiar per reduir la velocitat d'alimentació entre nens de 4 a 8 anys amb obesitat o en risc de patir-la. L'estudi va examinar les associacions entre tres conductes alimentàries i tres facetes del temperament. Els comportaments alimentaris van incloure la capacitat de resposta a la sensació de sacietat (senyals alimentaris interns); capacitat de resposta per veure, olorar i assaborir els aliments (senyals externs d'aliments); i velocitat per menjar. El temperament consistia en extroversió i impulsivitat, autocontrol i la incapacitat per apaivagar les emocions negatives com la ira, la por i la tristesa.

Es va demostrar que els nens que responen bé a la sensació de sacietat exhibeixen més autocontrol. Però els experts creuen que es necessita més investigació per comprendre el paper que juguen els pares en el temperament i la conducta alimentària dels seus fills. "Els pares poden utilitzar el menjar per calmar als nens temperamentals i alleujar les emocions negatives", asseguren. "Les investigacions futures haurien d'examinar les diferents formes en què els pares alimenten els seus fills en resposta al seu temperament, així com explorar si la relació entre el temperament i les conductes alimentàries és un carrer de dues vies. Podria l'hàbit de menjar més lent, amb el temps, conduir-ne una de menor impulsivitat?"