Els diagnòstics de càncer de còlon han augmentat entre les persones menors de 50 anys en els últims anys i des de l'àmbit mèdic s'està estudiant quines poden ser les raons. Cada vegada s'apunta més que la dieta juga un paper fonamental.

Ara, un nou estudi de títol Sugar-sweetened beverage intake in adulthood and adolescence and risk of early-onset colorectal cancer among women (Ingesta de begudes endolcides amb sucre en l'edat adulta i l'adolescència i risc de càncer colorectal d'aparició primerenca entre les dones) i dut a terme per experts de la Facultat de Medicina de la Universitat de Washington a St. Louis ha trobat un vincle entre el consum de begudes ensucrades com els refrescos i un risc més gran de desenvolupar càncer colorectal en dones menors de 50 anys.

Les troballes suggereixen que el consum excessiu de begudes ensucrades durant l'adolescència (de 13 a 18 anys) i l'edat adulta poden augmentar el risc de patir aquesta malaltia. L'estudi ha estat publicat a la revista Gut i ofereix més evidències a tots aquells que apunten que les persones han de reduir la quantitat de sucre que consumin per millorar la seva salut.

"El càncer colorectal en adults joves continua sent relativament poc comú, però el fet que les taxes hagin augmentat durant les últimes tres dècades, i no entenguem per què, és una preocupació important de salut pública i una prioritat en la prevenció del càncer", assegura l'autora principal Yin Cao, professora associada de cirurgia i medicina en la divisió de Ciències de la Salut Pública de la Universitat de Washington.

Vasos de refresc

El consum de refrescos està contribuint que baixi l'edat mitjana entre els malalts de càncer colorectal

A causa de l'augment del càncer colorectal en edats més primerenques, l'edat mitjana de diagnòstic de càncer colorectal ha baixat de 72 a 66 anys. Aquests càncers estan més avançats en el moment del diagnòstic i tenen característiques diferents en comparació amb els càncers de poblacions grans. "En feines anteriors, hem demostrat que la mala qualitat de la dieta es va associar amb un risc més gran de precursors del càncer colorectal d'aparició primerenca, però no hem examinat prèviament nutrients o aliments específics", assegura Cao.

En comparació amb les dones que bevien menys d'un quart de litre de begudes ensucrades, les que bevien dos o més vasos d'aquesta quantitat al dia tenien poc més del doble de risc de desenvolupar càncer colorectal d'inici primerenc, el que significa que es va diagnosticar abans dels 50 anys. Els investigadors van calcular un augment del 16% en el risc per cada 250 ml. Al dia. I entre els 13 i els 18 anys, un moment important per al creixement i el desenvolupament, cada ració diària es va relacionar amb un augment del 32% en el risc de desenvolupar càncer colorectal abans dels 50 anys.

El consum de begudes endolcides amb sucre també es relaciona amb problemes de salut metabòlics, com la diabetis tipus 2 i l'obesitat, fins i tot en els nens. El consum de les esmentades begudes ha augmentat en els últims 20 anys, i el nivell de consum més alt es troba entre els adolescents i adults joves de 20 a 34 anys.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat