La situació a Catalunya està més controlada que en la majoria de les comunitats autònomes espanyoles. Van començar abans les restriccions i, per tant, els resultats són més palpables.

Ara bé, l'entorn i les seves amenaces, com la soca britànica i el decalatge entre els resultats dels positius i la pressió sanitària són factors a tenir en compte per preveure escenaris immediats. Què interessa més ara mateix? Saber en quin punt estarem el 14 de febrer.

El secretari general del Departament de Salut, Marc Ramentol, ha posat xifres estimades de la situació Covid a Catalunya quan anem a votar: "Tindrem 2.300 contagis al dia, això vol dir unes 160.000 persones aïllades i confinades per casos o contactes estrets". És a dir, que no podran votar de forma presencial. Una altra pregunta que s'obre a partir d'aquí és: depenent del moment en què coneguin que són un positiu o un contacte, hauran tingut temps d'emetre el vot per correu?

A més, Ramentol també preveu que "hi haurà 700 persones ingressades a les UCI, més que ara". Una situació que podria ser pitjor, segons el secretari, si no s'haguessin prorrogat les restriccions: "Els nous escenaris ens diuen que la situació epidemiològica del 14 de febrer serà millor que la del 14 de gener per un únic motiu, el Govern ha prorrogat les mesures", ha dit.

"El que fa que millorin les perspectives no és un element incontrolable, una intervenció divina o obra del ministre Illa", segons Ramentol. Cal tenir en compte aspectes com el confinament municipal, que acabava ahir, dilluns 25 de gener. Ara s'ha decidit ajornar-lo fins al 8 de febrer, en total quinze dies més.

Molt crític amb Illa

Sembla que al ministre de Sanitat, Salvador Illa, ningú li donarà un bon comiat avui. Ramentol no s'ha mossegat la llengua en lamentar el que considera que ha estat una pèssima gestió i la sensació és que des de la secretaria de Salut s'han sentit abandonats.

D'entrada, perquè han pres decisions que sabien que anaven acompanyades de "danys econòmics que l'estat espanyol no ha tingut en compte per poder pal·liar-les". I afegeix: "Hem trobat a faltar enormement la gestió de l'estat espanyol. Plantegem si l'Estat ha pogut donar tots els instruments necessaris per a aquestes mesures, que han estat realment efectives, més enllà de pensar en confinaments domiciliaris".

40.000 vacunats menys dels previstos

D'altra banda, la sensació d'abandó és per l'incompliment del calendari de vacunacions: "No posem més vacunes perquè no en tenim. A finals d'aquesta setmana, tindrem 40.000 persones menys vacunades de les que havíem previst perquè no ens han arribat les dosis des de l'estat espanyol".

Ramentol no nega que aquestes vinguin donades d'acord amb les previsions canviants d'Europa, però recorda que la responsabilitat de fer complir els terminis és dels estats membres: "Qui té capacitat d'incidir en la Comissió Europea per complir amb les vacunes són els estats, i fins i tot n'hi ha que estan mirant d'emprendre accions legals". 

Ramentol crida a la calma: "Encara hem d'esperar uns dies per controlar el pic assistencial als centres, sempre hi ha un decalatge". I recorda, una vegada més, que des de Salut haurien preferit no celebrar les eleccions el mes de febrer.